Een dagje mee met Marije Oosterhuis

In hetzelfde bad in Rio de Janeiro waarin Ranomi Kromowidjojo en Michael Phelps zwommen tijdens de Olympische Spelen gaat de 21-jarige Marije Oosterhuis uit Delfzijl op jacht naar Olympisch goud.
Dat moet gebeuren tijdens de Paralympische Spelen die van 7 tot en met 18 september worden gehouden. Oosterhuis is een van de negentien Nederlandse zwemmers die zich hebben gekwalificeerd voor de spelen voor mensen met een beperking. Oosterhuis komt uit op de vijftig, honderd en vierhonderd meter vrije slag en op de honderd meter rugslag.

Tumor

Bij Oosterhuis werd in 2008 een tumor in haar rechterbeen ontdekt. Er volgden chemokuren en operaties. Het gevolg is dat de spieren in haar rechterbeen het niet meer doen. De beenslag gebeurt dus alleen met het linkerbeen.
Oosterhuis is ingedeeld in de categorie S10, dat is de groep voor sporters met de lichtste handicap. Om zich te plaatsen voor Rio moest de Delfzijlster zwemster aan strenge limieten voldoen. Om naar Rio te mogen moest ze op al haar afstanden bij de acht snelste tijden van de wereld horen.
Tien trainingen per week
Om zich voor te bereiden op Rio heeft de Nederlandse zwemselectie zich verzameld in Amersfoort. In het Sportfondsenbad trainen de zwemmers zes dagen per week. In het vijftig meter bad worden per week tien trainingen van twee uur afgewerkt, daarnaast worden nog vele uren in het krachthonk doorgebracht. Via een trainingskamp in Portugal vertrekt Oosterhuis binnenkort naar Rio
De Nederlandse delegatie in Rio telt honderdveertien sporters die uitkomen in dertien takken van sport. Onder hen is ook zeilster Sandra Nap uit Delfzijl. Zij vaart samen met Rolf Schrama uit West-Graftdijk in de tweepersoons SKUD-klasse.