Munniksma over onrust in Meeden: 'Gebruik je gezonde verstand'

Sabotage op het land, aangiftes en oorlogsverklaringen. In Meeden lijkt de discussie over windmolens te verharden. Waarnemend burgemeester Rein Munniksma van Menterwolde maant tot kalmte.
Sinds zaterdag vinden boeren in Meeden projectielen die bedoeld zijn om landbouwwerktuigen te saboteren. Zij voelen wel wat voor windmolens op hun land.
Aan de andere zijde zou Storm Meeden-woordvoerder Jan Hendriks bedreigd zijn door een boer. Hendriks en andere dorpsbewoners zijn fel tegen de windgiganten aan de rand van het dorp.

'Niet voor eigen rechter spelen'

'Ik wil een statement maken dat het uitermate onverstandig is dat je op deze manier het landbouwbedrijven extra moeilijk maakt en voor eigen rechter te spelen. Dat hoort niet bij deze maatschappij', zegt Munniksma.

Diverse aangiftes

Volgens de waarnemend burgemeester hebben zowel enkele boeren als Hendriks aangifte gedaan en moeten deze 'serieus worden bekeken'. De politie laat weten dat de aangiftes nog niet in het systeem staan.
Munniksma hoopt dat er meer gekeken gaat naar het traject van windenergie. RWE gaf aan dat windmolens verder weg de bewoonde wereld ook bekeken worden. 'Hopelijk wordt er meer naar zulke zaken gekeken. Want een deel van de ongerustheid en spanning komt voort uit het moeizame traject dat in de windenergie doorlopen is.'

Gebruik je gezond (boeren)verstand

'Ik vind dat iedereen zijn gezond, al dan niet boerenverstand, bij elkaar moet houden. Je kunt best van mening verschillen wat er in je omgeving gebeurt, maar je gaat niet dit soort projectielen op de landerijen verspreiden. Maar je gaat ook niet iemand aanvallen die in het verleden woordvoerder was van Storm Meeden.'
Het Ministerie van Economische Zaken en de provincie hebben volgens Munniksma een rol in het bedaren van de gemoederen. 'Wij plannen het windpark daar niet, maar we hebben er wel zorgen over: hoe krijgen we de mensen op een redelijke manier om tafel? Het ministerie en de provincie moeten uit de schaduw treden om de discussie op een correcte en reële manier te voeren.'

Lees ook: