Springruiters zevende met landenteam in Rio

© RTV Noord
De Nederlandse springruiters zijn woensdag op de Olympische Spelen van Rio zevende geworden. Nederland begon met drie ruiters omdat Jur Vrieling uit Holwierde niet meer in actie kwam. Daardoor miste het team een schrapresultaat.
Jeroen Dubbeldam pakte woensdag vijf strafpunten, Maikel van der Vleuten één en Harrie Smolders twaalf. Nederland kwam daarmee uit op achttien punten.
Frankrijk pakte goud gevolgd door de Verenigde Staten op zilver. Het brons ging uiteindelijk naar Duitsland. In een jump-off waren onze oosterburen met drie maal foutloos sterker dan de Canadezen die acht strafpunten haalden.

Toernooi vol pech

De strijd om de plakken bleef tot de laatste omgang spannend. Brazilië, Duitsland en Canada moesten met hun vierde en laatste combinatie en foutloze rondgang rijden om een bronzen medaille te veroveren. Dat lukte bij de Canadezen en Duitsers.
Vrieling kende een olympisch toernooi vol pech. Zijn paard weigerde bij zijn eerste individuele optreden tot twee keer toe, waardoor hij uit de wedstrijd werd genomen. Zirocco, werd na overleg met bondscoach Rob Ehrens, woensdag niet meer ingezet.