Reconstructie: Miriam betaalde 700 euro borg en werd opgelicht

Het is begin januari 2016, Groningen is bedekt onder een laag ijs. Miriam komt aan op station Groningen. Ze wacht op haar toekomstige huisbaas, die haar komt ophalen en de sleutels van haar nieuwe huis aan het Damsterdiep heeft.
Maar hij komt niet opdagen. Miriam realiseert zich dat ze is opgelicht: 700 euro weg en geen huis.

Door Tristan Braakman

Miriam komt uit Sofia, Bulgarije en is voor de tweede keer in Nederland. Ze heeft haar bachelor gehaald aan de Hanzehogeschool en komt nu terug voor een tijdelijke baan. Haar oude kamer kan ze niet meer betrekken, dus is ze op zoek naar iets nieuws.
In november 2015 begint Miriam vanuit Bulgarije haar zoektocht naar een kamer in de stad. Via Facebook komt ze in contact met een man die zich Erick noemt. Miriam krijgt foto's en een video van haar nieuwe woning. Ze is tevreden en wil er graag intrekken.

Vertrouwen

Via e-mail bespreken ze de details en uiteindelijk stuurt Erick een klein contract. 'Het besloeg maar 1,5 pagina, dus ik was even verbaasd', zegt Miriam. Maar ze vertrouwt Erick inmiddels en gaat akkoord. 'Hij sprak typisch Engels met een Nederlands accent en deed me denken aan mijn oude huisbaas.'
Ze spreken af dat ze op 6 januari de sleutels krijgt. Erick wil dat de borg en de huur, van in totaal 700 euro, worden overgeschreven vóór 1 januari. Hij zegt dat hij op die manier beter overzicht heeft en het fiscale jaar 2015 kan afsluiten.

Opdringerig

'Dat was wel vreemd, hij werd een beetje opdringerig. Hij vroeg of ik het voor 1 januari wilde overschrijven naar een ABN Amro rekening, zodat hij het fiscale jaar kon afsluiten.' Miriam maakt de 700 euro dus tóch maar over.
Het contact tussen de twee blijft goed. Miriam boekt haar vlucht en ze spreken af dat Erick haar komt ophalen op het hoofdstation en haar naar het huis brengt. Dan gaat het fout.

Contact verbroken

Als Miriam op 6 januari in de trein zit richting Groningen stuurt ze haar huisbaas een bericht via WhatsApp dat ze bijna in de Stad is. Het appje komt niet aan. Ze probeert te bellen maar de verbinding wordt direct verbroken. 'Waarschijnlijk heeft hij toen zijn simkaart verwijderd en stukgemaakt. Hij had het geld immers al binnen', zegt Miriam.
Op het Hoofdstation in Groningen is het koud. De stad is ontwricht door een dikke laag ijzel, door de gladheid rijden er minder bussen. Miriam probeert Erick nog een keer te bellen: geen gehoor.
Als ze aankomt bij haar woning aan het Damsterdiep weet Miriam het zeker: ze is opgelicht. De woning wordt niet verhuurd en dus heeft Mriam geen huis. Een paar dagen eerder is een vriendin van Miriam aangekomen in de stad en Miriam mag bij haar slapen.

Dure overnachtingen in een hotel

'Als ik niet bij mijn vriendin kon slapen was het nog erger geweest. Dan had ik ook nog pakweg duizend euro moeten betalen voor overnachtingen in een hotel!', zegt Miriam. Ze gaat in alle haast op zoek naar een woning en vindt er één waar ze een maand later in kan.
Miriam doet aangifte bij de politie en geeft alle informatie die ze heeft over Erick: het 06-nummer, WhatsApp-berichten, e-mailverkeer en het bankrekeningnummer.

'Ken jij Erick?'

Een paar dagen later, op 9 januari, krijgt Miriam een opvallend e-mail. Het onderwerp is: 'Question, please answer as fast as possible' (Vraag: antwoord alsjeblieft zo snel mogelijk). De mail komt van Jennifer. Een Duitse studente die vanaf februari een half jaar gaat studeren aan de universiteit. 'Ken jij iemand die Erick heet? Ik ben door hem opgelicht'.
Jennifer studeert sociologie en pedagogiek en heeft op dezelfde manier als Miriam contact gekregen met Erick. Ze heeft foto's en video's van het huis, tekent een contract en maakt 250 euro borg over naar de ABN Amro rekening van Erick.
Ze heeft Miriam gevonden omdat Erick de gegevens van Miriam niet heeft weggehaald uit het contract dat hij naar Jennifer stuurt. 'Dat kan gebeuren', zegt Jennifer. 'Later stuurde hij gewoon de 'goede versie' van het contract. Jennifer doet eveneens aangifte bij de politie in Groningen, maar ook bij de Duitse politie in haar deelstaat.

Twee verdachten

Acht maanden later is de politie nog steeds bezig met het onderzoek naar de zaak. 'Dit zijn lastige gevallen', zegt Ron Reinds van de politie Noord-Nederland. 'We moeten veel informatie opvragen en analyseren.'
'Je zou denken dat we gewoon kunnen kijken van wie het rekeningnummer is, maar het is volgens mij nog steeds mogelijk om op de één of andere manier een rekening te openen met een valse identiteit. En daarnaast kunnen wij niet zomaar even in de gegevens van de bank kijken', zegt Reinds.
De afgelopen maanden zijn er wel twee verdachten gehoord in het onderzoek naar de zaak. 'Het is duidelijk dat we hier nog druk mee bezig zijn', besluit Reinds.

Waarschuwing

Miriam heeft haar werkzaamheden inmiddels afgerond en is zondag terug naar huis gevlogen. Via Facebook waarschuwt ze andere gebruikers voor de gevaren van oplichters. Jennifer heeft het semester in Groningen gehaald en studeert weer aan haar Duitse universiteit. Ze hebben hun geld nog niet terug.
Heb je tips of wil je ervaringen delen? We staan open voor reacties.
Noot: Beide slachtoffers melden dat er nog een derde slachtoffer is: een Frans meisje. Haar verhaal kon de redactie niet verifiëren.

Lees ook: