KEI-lopers zweten tot in de vroege ochtend

6.30 uur in de Oude Ebbingestraat.
6.30 uur in de Oude Ebbingestraat. © RTV Noord
Je verslapen voor een pizzadate om 12 uur. Het kan tijdens de KEI-week. Op dag 3 komen onze KEI-lopers langzaam op gang. Maar pizza, pannenkoeken en Fristi doen wonderen.
Door Martin Cusiel

'Ik word pas net wakker.' Terwijl mijn werkdag al ruim vijf uur onderweg is, schrikt een van mijn KEI-vriendjes van het tijdstip op zijn telefoon. 'Ik ga zo mijn hoofd van mijn kussen tillen, even kijken of die beweging pizza aankan. Ben er bang voor.'

Pizza in de zon

Zijn groepsgenootjes zijn al wel zover en zitten in het zonnetje. Zonnebril op, Fristi voor de neus en een dampende slice pizza op tafel. Ik open net als dinsdag mijn broodtrommel en neem een hap van mijn bammetjes. Met kaas uiteraard.

Vanaf het terras komt een appje met excuses. 'Sorry, Martin. Vanavond gaan we ECHT skinny dippen.' Het zal mij benieuwen.
Beide KEI-groepjes verkassen halverwege de middag naar Zernike. Daar presenteren tientallen sportverenigingen zich. Sporten in het zonnetje dus. Mij rest een wandeling tijdens mijn pauze langs de Euroborg. Sportiever wordt het even niet.

Een van de studenten wordt tweede tijdens een wedstrijdje bankdrukken. Een ander bekijkt het roeien vanuit een boot, met de nadruk op kijken. Passief.

Pannenkoeken

Terwijl ik tegen zessen de halve finale van de hockeyvrouwen afwissel met koken, verzamelen de KEI-lopers zich voor hun diner. 't Pannekoekschip is de bestemming van het feestgroepje. 'Ik ben waterballonnetjes schieten. Kom vanavond denk nog wel, maar niet bij het eten.'

Escalatie 3.0

Met pannenkoeken als bodem begint de kroegentocht. De Pintelier, Shooters, Walrus, Klein Amsterdam. Het kon niet uitblijven, al duurt het tot 1 uur voor de kreet verschijnt in de app: Escalatie 3.0. Uiteraard lees ik dat tegen de tijd dat de studenten net slapen en ik op het punt sta naar mijn werk te tuffen.

Ik scroll langs foto's van kroegen. Om 3.37 uur komt de runner-up bij het bankdrukken nog met een verwoede poging om skinny dippen nog te realiseren. Tevergeefs. Ook bij een tweede poging krijgt hij geen bijval. Toch dank voor het proberen. Donderdag een nieuwe kans.

Via Zernike naar Helpman

Het is na zessen als de laatste KEI-lopers huiswaarts keren. 'Ben volgens mij via Zernike omgefietst. Moest naar Helpman. Maar ik heb heel Groningen gezien met de fiets, helaas weet ik daar na 4 uur nix meer van.'
En toen werd het stil in de app.
Het internationale groepje hield het langer vol. Respect daarvoor. 'Vandaag was echt de leukste KEI-dag tot nu toe...zo veel leuke activiteiten vandaag.' De afzender laat zich raden: de immer spraakzame Bo. Het tijdstip: 5.56 uur.
Wat volgt is een compleet verslag voor 'de reporter'. Dat ben ik. Ik voel me vereerd. 'Begonnen met heel veel leuke sporten beoefenen, zoals zaalhockey, klimwand, beachvolleybal en schermen. Daarna heerlijk gegeten, workshop improvisatie en stijldansen gehad.'

Bij de quiz pakte het gezelschap de hoofdprijs. Terwijl de dag op het punt staat te beginnen, ploffen de laatste studenten in bed. Een lange nacht in slechts twee kroegen achter zich latend. 'We wilden wel verder, maar we werden eruit gezet.' Zo hoort het, vriendjes.

Sollicitatie

KEI-leider plaatst trots een foto. 'We made it till 6.30! Good night!' Het laatste woord is echter voor Bo. De klok geeft 6.45 uur aan, ik ben net vijf minuten wakker. 'Bijna vergeten dat ik om 13 uur een sollicitatiegesprek heb', bericht ze.
Slechts 2,5 uur later volgt wederom een bericht van de Limburgse: 'Op de een of andere manier ben ik ook nu alweer wakker. Ik had beter gewoon door kunnen halen.'

Lees ook: