Had 'Kromo' last van stroming in olympisch bad Rio?

© ANP/Sander Koning
Amerikaanse onderzoekers uiten in de Wall Street Journal hun bedenkingen over het olympisch zwembad in Rio de Janeiro.
Het zwembad zou mogelijk een constructiefout bevatten. Volgens Barry Revzin, data-analyticus van beroep, staat er in het bad namelijk een stroming die ervoor zorgt dat sommige banen op de heenweg sneller zijn en andere juist op de terugweg.
Een probleem dat vooral vervelend is als er in een race geen sprake is van een terugweg, zoals bij de 50 meter.

Kromowidjojo

Dit zou volgens de Amerikaan een verklaring kunnen zijn voor de opvallende uitslag van de 50 meter vrij bij de vrouwen. Ranomi Kromowidjojo werd daarin zesde, maar ook grote favoriete Cate Campbell eindigde buiten het podium.
Ranomi zwom ook in één van de door Revzin als trager aangeduide banen. De verrassende winnaressen van zilver en brons zwommen volgens de onderzoeker in de snellere banen en tikten een fractie eerder aan.

'Oneerlijke strijd'

Of er daadwerkelijk sprake is van een constructiefout, durft de data-analyticus niet te zeggen, maar hij noemt het wel 'een serieus probleem dat tot een oneerlijke strijd kan hebben geleid'.
Bovendien krijgt de Amerikaan bijval van zijn landgenoot Joel Stager van het zweminstituut van de universiteit van Indiana.

Langzame banen

Stager heeft de uitslagen van de diverse wedstrijden over 50 meter er nog eens op nagekeken en concludeert dat zwemmers die in de snellere banen zwommen tijdens de series, langzamer waren als ze een ronde later in een langzamere baan uitkwamen.
Terwijl het gebruikelijk is dat zwemmers hun beste races bewaren voor de halve finales en finale.