Nieuw medicijn tegen suikerziekte beschermt de nieren

Een nieuw medicijn tegen diabetes type 2 beschermt ook de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
Bij suikerziekte type 2 hebben patiënten last van allerlei aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, toename van gewicht en schade aan de nieren.

Bloedsuiker
Het nieuwe geneesmiddel tegen diabetes 2, canagliflozine, is ontwikkeld om de bloedsuiker te verlagen. Maar het effect van dat middel op de nierfunctie was nog nooit goed onderzocht.

Negentien landen
Het onderzoek is gedaan door klinisch farmacoloog Hiddo Lambers Heerspink van het UMCG. Hij vergeleek de medische gegevens van 1450 patiënten uit negentien landen met elkaar. De patiënten zijn twee jaar lang gevolgd. Uit de vergelijking bleek dat bij gebruik van canagliflozine de nierfunctie minder snel achteruit gaat.

Verkrijgbaar
Canagliflozine is al op de markt in Europa en Amerika. 'Voordat we zeker weten of dit middel een betere keus is voor de behandeling van nierschade dan de bestaande middelen, moeten grotere studies met langere follow-up worden uitgevoerd', zegt Heerspink. 'Daar wordt op dit moment aan gewerkt.'

Het onderzoek wordt vrijdag online gepubliceerd in het 'Journal of the America Society of Nephrology'.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws