PvdA: 'Minister moet einde maken aan contourlijn'

Minister Henk Kamp van Economische Zaken moet bij de NAM en het Centrum Veilig Wonen aandringen op volledige opheffing van de contourlijn voor het aardbevingsgebied.
Dat wil de PvdA in de Tweede Kamer, zo blijkt uit Kamervragen hierover.
Aanleiding is de conclusie van de TU Delft dat er weinig deugt van een Arcadis-onderzoek in opdracht van de NAM. Ook wordt geconcludeerd dat de contourlijn 'niet houdbaar' is.

Conclusie met gevolgen

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders heeft al laten weten dat als gevolg hiervan 1800 schademeldingen buiten het officiële aardbevingsgebied in behandeling genomen moeten worden.

Op toezien

De PvdA wil met name weten of mensen met schade aan de randen van het aardbevingsgebied op nu ook daadwerkelijk schadevergoeding krijgen.
Daarbij worden inwoners van plaatsen Veendam, Zuidhorn, Kropswolde en Noord-Drenthe genoemd. Kamp moet er van de PvdA toezien op de verdere afhandeling.

Onafhankelijke inspecteurs

Ook D66 heeft Kamervragen gesteld over de bevindingen van de onderzoekers van de TU Delft. Die partij wil dat onafhankelijke inspecteurs worden ingezet bij de afhandeling van de schade aan de randen van het Groninger gasveld.
Die inspecties moeten wat D66 betreft 'objectief, onafhankelijk en kwalitatief hoogwaardig' zijn.