Patiëntenvervoer Waddeneilanden in handen ANWB

© FPS / Niels Akkerman
Het ambulancevervoer vanaf de Waddeneilanden is de komende vijf jaar in handen van de ANWB. De dochteronderneming ANWB Medical Air Assistance heeft de aanbesteding gewonnen en het contact met de Regionale Ambulance Voorziening Fryslân is getekend.
De ANWB-dochter gaat in november van start met het spoedvervoer van patiënten. Dat gebeurt per traumahelikopter, een Airbus H145 die luchtbasis Leeuwarden als thuishaven heeft.

Lange procedure

De aanbesteding voor de ambulancezorg op de wadden verliep niet zonder slag of stoot. Nadat de RAV vorig jaar de helikopterdienst aan de ANWB had gegund, maakte de verliezende partij, het Belgische Heliventure FTO, bezwaar.
De ANWB kon niet voldoen aan de eis 24 uur per dag met een eigen toestel te vliegen. De rechter gaf de Belgen gelijk.

Nu wel in staat

Er volgde een nieuwe aanbestedingsprocedure die de ANWB dus opnieuw won. Medical Air Assistance is nu wel in staat om behalve overdag ook 's nachts helikoptervervoer te organiseren.
Ook heeft MAA een reservehelikopter paraat om de continuïteit van ambulancezorg vanaf de Waddeneilanden te waarborgen, aldus de RAV.

Openbare aanbesteding

Voorheen werd het spoedvervoer door de lucht van en naar de wadden door het ministerie van Defensie gedaan. Die wilde stoppen vanwege capaciteitsproblemen, waarna er een openbare aanbesteding volgde.
De ANWB-dochter MAA verzorgt met vijf traumaheli's en 33 piloten al het medische helivervoer in Nederland. Gemiddeld 7000 keer per jaar vliegen de felgele toestellen uit. Naar verwachting gaat het bij de waddendienst om jaarlijks driehonderd vluchten.

Lees ook: