Rio: Van historisch brons tot exit in ronde 1

Veertien medailles lagen er voor Groningers klaar in Rio. Het werden er twee. Een overzicht van de hoogtepunten en teleurstellingen van onze Groninger topsporters op de Olympische Spelen.
De hoogtepunten
Afbeelding


Foto: ANP / Robin Utrecht

1. Alexander Brouwer: Historisch brons
Ondanks de teleurstelling over de uitschakeling in de halve finale schreef Alexander Brouwer samen met Robert Meeuwsen geschiedenis. Voor het eerst pakte een Nederlands beachvolleybalduo een olympische medaille. Brons met een gouden randje.

2. Lois Abbingh: Winst in de heksenketel
Als nummer vier in de groep plaatste de Nederlandse handbalsters zich voor de kwartfinale. Tegenstander hierin was thuisland Brazilië, dat zich kwalificeerde als groepswinnaar. In het hol van de leeuw brulde de oranje leeuw. Dankzij onder andere vijf goals van Abbingh werd Brazilië weggespeeld: 32-23.

3. Willemijn Bos: Koele kikker tegen Duitsland
De afloop van het hockeyduel Nederland-Duitsland was zenuwslopend. De dames hielden het op 1-1 na de reguliere speeltijd in de halve finale, waarna shoot-outs volgden. Willemijn Bos bleef ijzig kalm en schoot twee keer raak. Mede door haar volgde de finale en uiteindelijk de zilveren medaille.

Afbeelding

Foto: ANP / Henk Jan Dijks

4. Ranomi Kromowidjojo: Liefde overwint alles
Love is in the air. En Ranomi Kromowidjojo niet. Ze zag haar vriend Ferry Weertman de 10 kilometer zwemmen in open water winnen. Normaal gesproken zou Kromo nog voor zijn huldiging weer naar Nederland vliegen. Maar ze besloot anders en was erbij toen haar gouden vriend in het zonnetje werd gezet. Echte liefde.

De teleurstellingen
1. Jur Vrieling en Zirocco Blue: vertrouwensbreuk
Ze zijn twee handen op één buik: springruiter Jur Vrieling en zijn paard Zirocco Blue. Maar op het moment supreme ging het verkeerd. Zirocco Blue weigert tot twee keer toe bij de individuele wedstrijd. Bij de landenteams gaat het opnieuw fout. Vrieling en zijn hengst druipen af.

Afbeelding

Foto: ANP

2. Henk Grol: Olympisch afscheid
'Het is klaar. Dit waren mijn laatste Olympische Spelen'. Judoka Henk Grol had gehoopt op in elk geval een olympische medaille, stiekem op de gouden. Maar net als Polling ging het mis. In de tweede ronde ging de Veendammer op zijn rug. Zijn imposante prijzenkast krijgt nimmer meer een olympisch tintje.

Afbeelding


Foto: ANP / Koen Suyk

3. Willemijn Bos: Goud glipt door haar handen
In 2012 liep ze de Olympische Spelen op het laatste moment mis vanwege een blessure. Oranje pakt zonder haar goud in Londen. Nu, vier jaar later moest het dan eindelijk gebeuren voor Bos. Maar het ging mis. Oranje was de gehele wedstrijd de betere, maar verloor na shoot-outs. Bos was een van de vrouwen die miste.

4. Kim Polling: Finale in de eerste ronde
Al ruim drie jaar bovenaan de wereldranglijst staan en er vervolgens in de eerste ronde van de Olympische Spelen verliezen. Het was met recht een teleurstelling voor judoka Kim Polling. Ze had zich haar olympisch debuut anders voorgesteld. Maar ze trof meteen een van haar grootste concurrentes. En dolf het onderspit tegen de latere olympisch kampioene.

5. Lois Abbingh: Het schot op de paal
Het scheelde centimeters. Millimeters zelfs. In de slotseconde van de halve finale handbal zochten de Nederlandse dames naar een gelijkmaker. De gehele wedstrijd keek het team met Lois Abbingh tegen een achterstand aan. Dat ene laatste schot moest erin. Abbingh legde aan, paal.

Recent nieuws