Goud of niet? Dit waren jullie voorspellingen voor de Groningers in Rio

Het zit er bijna op. De Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Voor de Groninger sporters leverde dat twee medailles op: één keer zilver en één keer brons, maar geen goud.


Voordat de Olympische Spelen begonnen vroegen we aan jullie wie er goud zou winnen? En dit waren jullie voorspellingen.

Hockeyster Willemijn Bos
Willemijn Bos haalde met het Nederlandse hockeyteam de finale tegen Groot-Britannië, maar verloor die na shoot-outs. En dat leverde een zilveren medaille op.

Volgens 312 stemmers op onze poll zou Willemijn Bos met het hockeyteam goud pakken. 72 mensen dachten van niet.

Zwemster Ranomi Kromowidjojo
Ranomi Kromowidjojo had drie kansen op een medaille, maar won er niet één. Bij de vijftig meter vrij eindigde ze als zesde, de 100 meter vrij leverde een vijfde plek op en met de Nederlandse estafetteploeg werd een vierde plek gehaald.

Drie kansen, dat moet toch een gouden medaille opleveren dachten 280 stemmers op de poll. 141 mensen hadden er minder vertrouwen in Kromowidjojo en hadden het bij het rechte eind.

Judoka Kim Polling
De verwachtingen lagen hoog bij Kim Polling, maar het mocht niet zo zijn. De judoka uit Zevenhuizen werd in de eerste ronde al uitgeschakeld door Haruka Tachimoto, de latere olympisch kampioen.

De verwachtingen voor Kim Polling lagen bij onze stemmers bijna gelijk. 195 mensen dachten dat het goud werd, 200 dachten van niet.

Springruiter Jur Vrieling
Het zat springruiter Jur Vrieling niet mee in Rio. Paard Zirocco Blue weigerde bij zowel de landenwedstrijd als bij de individuele wedstrijd twee keer. Bij de individuele wedstrijd werd de ruiter uit Holwierde daardoor uitgeschakeld, bij de landenwedstrijd besloot hij zichzelf na de eerste ronde terug te trekken.

188 stemmers hadden wel vertrouwen in Vrieling en dachten dat hij goud zou pakken. 207 zagen dat niet zitten.

Judoka Henk Grol
Henk Grol uit Veendam had na twee bronzen plakken op de Olympische Spelen nog één droom: goud halen. Zijn droom spatte echter al snel uiteen, in de derde ronde verloor hij van de Fransman Cyrille Maret. Na de wedstrijd gaf Grol aan dat het zijn laatste Spelen waren.

De meeste stemmers van de poll hadden geen hoop voor Henk Grol. 228 dachten dat hij geen goud zou halen, 152 mensen dachten dat het hem wel zou lukken.

Wielrenner Bauke Mollema
Hij reed goed in de Tour de France en vlak voordat hij naar Rio vertrok won hij de Clásica San Sebastián. In Rio lukte het de wielrenner uit Zuidhorn echter niet en eindigde hij als zeventiende.

Ondanks de successen vooraf dachten 238 stemmers dat Mollema geen goud zou halen. 159 stemden wel op goud.

Handbalster Lois Abbingh
Het was de eerste keer dat de Nederlandse handbalsters meededen aan Rio en Lois Abbingh uit Groningen maakte het allereerste Olympische doelpunt voor Nederland. De handbalsters strandden in de halve finales. Uiteindelijk verloren ze de strijd om het brons van Noorwegen.

De meeste stemmers verwachten geen goud voor de handbalsters. 101 mensen gokten op een gouden plak, 201 dachten dat dat niet zou lukken.

Roeier Joris Pijs
De Groninger roeier Joris Pijs slaagde er niet in om met de lichte vier zonder stuurman een finaleplaats te halen. In de halve finales eindigden ze als vijfde.

92 van de stemmers verwachtte een gouden medaille voor de roeier, 192 niet.

Beachvolleyballer Alexander Brouwer
Hij schreef met teamgenoot Robert Meeuwsen historie door de eerste Nederlandse beachvolleybalmedaille te winnen. Alexander Brouwer uit Groningen verloor de halve finale, maar won de strijd om brons.

184 stemmers zagen Brouwer niet met een gouden plak huiswaarts keren, 83 wel.

Roeier Sophie Souwer
De vrouwen acht haalden de finale, maar het was geen succes. Ondanks dat de roeisters lange tijd op de tweede plek lagen eindigden ze als laatste.

84 mensen dachten dat Souwer goud zou halen op de Olympische Spelen, 186 mensen dachten dat het niet ging lukken.

Atleet Giovanni Codrington
Hij stond op de reservelijst voor Rio, maar kwam wel in actie met de estafetteploeg. Toch lukte het de estafettelopers niet om de finale te halen. Geen medaillekansen dus.

31 stemmers dachten dat Codrington wel goud zou halen, maar de meerderheid, 143 mensen, voorspelden van niet.

Lees ook: Goud of niet? Welke olympische sporter haalt volgens jou een gouden medaille?
Deel dit artikel:

Recent nieuws