Veendammer bedrijf tovert TT-Circuit weer om tot zandbak

'Het is een huzarenstukje, zoiets doe je een keer in het jaar. Ik vind het geweldig', projectmanager John Geschiere van transportbedrijf De Romein Groep in Veendam glundert van oor tot oor. Het bedrijf bouwt het TT-circuit in Assen in vijf dagen om tot één grote zandbak.
Komend weekend wordt op het circuit de Motorcross Grand Prix verreden. 22.000 kuub zand wordt 'geleend' van het naastgelegen oefenterrein van Defensie om het circuit geschikt te maken voor de races. Zes vrachtwagens van De Romein Groep rijden af en aan om het zand op het asfalt te storten. 'Dat zijn 1100 ritjes', rekent John Geschiere uit.

Finetunen

Woensdagavond moet het zand er liggen. 'Donderdag en vrijdag is het een kwestie van
finetunen', zegt de projectmanager. Tussen de wedstrijden door in het weekend wordt de baan weer aangestampt, omdat de motoren het zand loswoelen.

Heuvels te laag

Vorig jaar haalde Assen voor het eerst de wedstrijden naar het TT Circuit. Er kwamen zo'n 35.000 bezoekers op af. Op de eerste dag van het sportevenement bleek dat de baan niet voldeed aan de verwachtigen. De heuvels waren te laag, waardoor er te weinig spektakel was voor de toeschouwers. 's Nachts werd de baan op twee plekken opgehoogd voor het programma van zondag.

Legpuzzel

Motorcrosser Erik van Klinken uit Boven Pekela doet komend weekend mee in de Veteranen klasse. Hij wil nog een keer vlammen na een crash tijdens een wedstrijd twee jaar geleden in Zweden. 'Ik kwam als een legpuzzel terug naar Nederland. Gebroken ribben, gekneusde borstkas en rugwervels gekneusd', somt Van Klinken op.

Top 10

'Het gebeurde op de tweede dag, op zondag in de warming-up. Ik zag een walletje over het hoofd en daar lag ik'. De motorcrosser doet mee om het slechte verhaal in Zweden achter zich te laten. 'Ik hoop op een klassering rond de top 10', zegt Van Klinken, 'maar we zien wel. Twee manches rij ik in ieder geval uit'. De zoon van Erik van Klinken is inmiddels ook besmet met het motorcross-virus. Joey(14) doet ook mee met de wedstrijden in Assen.