Geuko (3) raakt binnen 48 uur verlamd: 'Dit is de nachtmerrie van elke ouder'

Een tikkeltje verkouden en een beetje hangerig. Elke peuter is het wel eens. Vaak een opkomend griepje. Maar wat als dat het begin is van een horrorscenario? Als een kind in 48 uur tijd aftakelt van verkouden naar compleet verlamd? Gert Jan en Gerda van Lang uit Winschoten beleven de nachtmerrie van elke ouder.

Polio-achtig

Hun zoontje Geuko van drie werd eind juli een beetje ziek. 48 uur later lag hij op de intensive care van het UMCG. Hij kon nauwelijks nog bewegen of ademen. De diagnose: AFM, acute flaccid myelitis. Een polio-achtig ziekte die in Nederland verder niet voorkomt. In Europa zijn maar drie gevallen bekend.

'Papa, ik kan niet lopen'

Nog steeds ligt de kleine Geuko op de intensive care aan de beademing. Gert Jan en Gerda zitten om de beurt aan het bed van hun zoon. Gert Jan is thuis in Winschoten bij zijn jongste zoon Gijs (1) als hij zijn verhaal vertelt.
'Probeer het met een paracetamolletje', zeiden ze bij de doktersdienst. 'Maar de volgende morgen toen ik bij zijn bed kwam zei Geuko: 'Papa, ik kan niet lopen'. En dan probeer je hem eerst ook nog aan te sporen. 'Kom op, je bent alleen een beetje ziek.' Maar als het dan echt niet gaat, slaat de schrik je om het hart.'

Onderzoek na onderzoek

Via de huisarts kwam Geuko op verdenking van hersenvliesontsteking in het OZG, het ziekenhuis in Winschoten. Daar kwam na een aantal onderzoeken het Guillain-Barré syndroom in beeld. Dat is een zenuwaandoening. Daarom werd hij meteen doorgestuurd naar het UMCG. Ondertussen ging het jongetje steeds verder achteruit. In Groningen werd hij aan de beademing gelegd en werden er opnieuw onderzoeken gedaan.
'Ze gaan dan alles afstrepen. Op een een gegeven moment dachten ze dat ze het gevonden hadden, maar dat bleek niet zo. Uiteindelijk kwamen ze op AFM'.

Virus

AFM is acute flaccid myelitis. Het is een zenuwziekte onder kinderen, die lijkt op polio. Het wordt veroorzaakt door een virus, het zogeheten D68-virus. In Amerika was twee jaar geleden een uitbraak van AFM. Enkele tientallen kinderen tussen de drie en tien jaar werden plotseling ziek.
Gert Jan weet niet hoe zijn zoon aan het virus is gekomen. 'Dat kan van alles zijn. Mensen reizen zo veel tegenwoordig en via mensen uit andere landen kan het hier ook gekomen zijn.'

Onzekerheid

'Je ziet je kind aftakelen en je weet eerst niet wat er aan de hand is. Die onzekerheid, dat knaagt zo. Mijn vrouw is heel emotioneel en ikzelf weet eigenlijk niet wat me overkomt. Nu denken ze dat het AFM is. Maar het is nog steeds niet zeker. Vrijdag doen ze weer onderzoek en dan moet het duidelijk worden of het AFM is. Als het niet zo is, moet er weer verder onderzocht worden. Man, dat wil je echt niet'.

Een kaartje voor Geuko

Morgen (dinsdag) is Geuko jarig. Vier jaar wordt hij. Gertjan en Gerda willen dat hun zoon een mooie verjaardag krijgt. Ze zijn daarom een Facebookactie gestart, waarin mensen worden opgeroepen Geuko een verjaardagskaartje te sturen.
'Geuko is zo sterk en zo positief. Hij verdient gewoon een echte verjaardag', is de emotionele oproep van Gert Jan en Gerda.
Met hun actie hopen ze ook bekendheid te geven aan deze onbekende ziekte. Om informatie te krijgen, om te waarschuwen en om lotgenoten te vinden. 'Dit is zo vreselijk. Je hebt een supergezond kind en 48 uur later is de wereld veranderd in een nachtmerrie. Dit wil niemand.'