'Duinpest bedreiging voor duinen op Schiermonnikoog'

'Dit zijn de grasmaaiers van de toekomst' zegt boswachter Cynthia Borras van Natuurmonumenten. Ze heeft het over de Spaanse koeien op Schiermonnikoog. Ze helpen al een jaar mee om de duinen op het eiland te onderhouden. Met succes.
Op Schiermonnikoog woekeren allerlei planten die er niet horen. Zoals de Amerikaanse vogelkers. 'De struik staat ook wel bekend als bospest. Maar je kan het beter duinpest noemen', legt Borras uit. 'Deze struik zorgt ervoor dat andere duinplanten niet kunnen groeien.'

Duinen groeien dicht

De duinen van Schiermonnikoog groeien de laatste jaren snel dicht. Oorspronkelijke planten en dieren komen steeds minder voor.
Gif tegen de planten is geen optie. Daarom kiest Natuurmonumenten voor een natuurlijke begrazing in de duinen van Nationaal Park Schiermonnikoog.

Lekker eten

De Spaanse Sayaguesa koeien dragen voor een belangrijk deel bij aan de ontwikkeling van het gebied. 'De runderen eten vooral van de bladeren, takken en twijgen van bomen en struiken', legt Borras uit. Ze lusten veel planten en verplaatsen zich snel. Daardoor werken ze sneller dan een kudde schapen.
Ook hoeven de koeien 's winters niet op stal. Dus 365 dagen per jaar doen ze hun werk. 'Tenzij het natuurlijk een hete dag is. Dan liggen ze op één plek', lacht Borras.

Kwetsbaar

Natuurmonumenten is blij met het eerste resultaat van de Sayaguesa's. Maar de bebossing van de duinen blijft een probleem. Cynthia Borras: 'We zijn er nog niet. Er moet nog veel gebeuren om het kwetsbare ecosysteem van Schiermonnikoog te beschermen.'