Groningers fietsen naar Marokko: 'Dat was best pittig'

Op de fiets van Groningen naar Marokko. Het is vader Ger en zoon Paul van Lier uit de stad gelukt. Op 19 juli zijn ze vertrokken en afgelopen weekend zijn ze teruggekomen.
Paul is alweer op reis naar Italië, maar Ger is nog even thuis voordat hij met zijn vrouw op fietsvakantie gaat naar België. 'Ik kan er geen genoeg van krijgen', lacht hij.

Op de fiets naar Afrika

Het idee om naar de Marokkaanse stad Marrakesh te fietsen, ontstond tien jaar geleden. 'Ik maakte toen met Paul een fietstocht door Europa en we zeiden: 'Goh, we moeten een keer naar Afrika fietsen'. Dat plan heeft tien jaar in de ijskast gestaan, maar nu hebben we het toch gedaan', vertelt Ger.

Honderd kilometer per dag

De tocht was wel pittig. Ger: 'We zaten aan een tijdschema vast, omdat we onze terugreis al geboekt hadden. We hadden een maand de tijd en moesten minimaal honderd kilometer per dag fietsen'.

Naast de ezels

Niet overal waren de omstandigheden even gunstig voor de fietsende Groningers. 'In Spanje was het vrij heet en in Marokko zijn we in een paar stormen beland. Het zijn natuurlijk ook geen fietslanden. We moesten gewoon langs de weg fietsen. Maar ze zijn wel gewend aan langzaam verkeer. Er gaan ook karretjes met ezels over de weg', zegt Ger.

Vrolijke stoet

Toch zijn ze in Marokko wel andere fietsers tegengekomen. Ger: 'We zagen een fietsende Marokkaan en hij nodigde ons uit voor het ontbijt. Vervolgens belde hij twee vrienden en die zijn 75 kilometer met ons meegefietst. Onderweg kwamen we ook nog een fietsende Marokkaanse onderwijzer tegen. Dat was een bijzonder gezicht: zo'n stoet van zes fietsers'.

Goede doel

Ger en Paul fietsten overigens niet alleen voor het plezier. Met hun tocht hebben ze ongeveer vierduizend euro opgehaald voor de stichting Amigos de Potosi. Die zet zich in voor kinderen, die onder zware omstandigheden werken in mijnen in Bolivia.

Lees ook: