Vissers vinden haaienei met levend embryo (met video)

Een bijzondere vondst op Schiermonnikoog. Sieger Rozendal en Cor Visser zagen een haaienei in het water vlak bij het strand. Het embryo dat erin zit, leeft nog.
Op een filmpje van het Bezoekerscentrum van Schiermonnikoog is te zien hoe het haaitje in wording beweegt in het eikapsel.

Bijzonder
Dat het embryo nog leeft, is bijzonder. 'We vinden wel eens lege eikapsels op het strand, maar ik heb nog nooit een levende haai in een ei gezien', vertelt Marijke Barhorst van het Bezoekerscentrum Nationaal Park Schiermonnikoog.

Het ei is te herkennen aan de krullen aan de uiteinden. 'Daaraan is te zien dat dit een haaienei is. Een roggenei heeft bijvoorbeeld puntige uitsteeksels.'

Kweekbak
Het haaienei ligt nu bij het bezoekerscentrum. Die maakte de vondst wereldkundig.

Omdat het embryo nog leeft, hebben medewerkers het ei in een kweekbakje in een zoutwateraquarium gelegd. In de hoop dat het uitkomt.

Beschermen
Het kweekbakje moet het haaienei beschermen tegen hongerige krabben.

En nu is het afwachten. 'Hebben we straks een heuse haai in ons aquarium zwemmen?', vraagt het Bezoekerscentrum zich hoopvol af op Facebook.

Ongevaarlijk
De hondshaai is een kleine haai van ongeveer een meter lang. Het haaitje heeft een olijfkleurige huid met spikkels. Voor mensen is het beest ongevaarlijk.

Lees ook:
- Zeldzame haai duikt op bij Lauwersoog
- De haai is terug in Groningen
- Hoeveel haaien zitten er in de Waddenzee?
- 'Er komen weer haaien in de Waddenzee'
Meer over dit onderwerp:
SCHIERMONNIKOOG
Deel dit artikel:

Recent nieuws