Bommen Berend: Wat vieren we eigenlijk?

Café de Groote Griet, bistro Bommen Berend en de Carl von Rabenhauptstraat. Allemaal dingen in Groningen die ons herinneren aan de tijd van het Groningens Ontzet. Maar wat vieren we nu eigenlijk tijdens het feest van Bommen Berend?
Voor de oorsprong van de festiviteiten rondom het Groningens Ontzet, in de volksmond Bommen Berend genoemd, gaan we terug naar 1672.

Wie is Bommen Berend?
Bommen Berend is de bijnaam van Christoph Bernard Freiherr von Galen, bisschop van Münster die leefde van an 1606 tot 1678.

Afbeelding

Christoph Bernhard von Galen, oftewel Bommen Berend

De bisschop van Münster was van mening dat Groningen en de Ommelanden tot zijn gebied behoorden. Toen Nederland in 1672 van alle kanten werd aangevallen, zag de bisschop zijn kans schoon om Groningen 'terug te krijgen'.

Hij belegerde Stad Groningen en bestookte de stad met bommen die hij afschoot met een kanon. Vanwege zijn voorliefde voor dit wapen kreeg hij in de volksmond al vrij snel de naam: Bommen Berend.

Wat vieren we?
Op 28 augustus vieren we dat Bommen Berend werd verslagen. Onder leiding van legercommandangt Carl von Rabenhaupt vocht Groningen terug tegen het leger van de bisschop van Münster.

Afbeelding

Carl von Rabenhaupt

Mede door zijn kanon De Groote Griet versloeg Van Rabenhaupt samen met de Stadjers de bisschop en besloot Bommen Berend eieren voor zijn geld te kiezen. Hij droop af.

Feestdag
Vanaf 1673 is deze dag een feestdag in Groningen die tot op de dag van vandaag gevierd wordt. 't Peerdespul is sinds de zeventiende eeuw onderdeel van de viering, omdat de boeren toen dure renpaarden gingen houden.
Afbeelding

Paardenkeuring op de Grote Markt

Lees ook:
- Wat is er allemaal te doen bij Bommen Berend?
- Bommen Berend krijgt tweedaags feest op de Grote Markt
Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws