'Minister moet ruimhartig zijn bij schadeclaims veteranen'

Het ministerie van Defensie wil zo snel mogelijk honderden getraumatiseerde veteranen compenseren voor alle schade die ze hebben geleden. Een nobel streven, maar dan moet de minister wel ruimhartig zijn.
Dat stelt advocaat Vincent Dolderman. Hij vertegenwoordigde veteraan Chris Kriznaric uit Bellingwolde, die vorig jaar met succes een schadeclaim indiende.

Knokken om elke euro

'De minister schrijft dat de afwikkeling complex is, en dat klopt. Maar het ligt er wel aan hoe ruimhartig het ministerie is', zegt Dolderman.
Dat een schadeclaim ook snel afgehandeld kan worden, blijkt volgens hem wel uit de zaak Kriznaric. 'Maar momenteel is het voor de zaken die er nu liggen knokken om elke euro', vertelt Dolderman. Hij heeft meerdere claims onder zijn hoede.

Nieuwe aanvragen

Op dit moment liggen er een kleine 500 aanvragen van veteranen voor een schadeclaim. Dit zijn vooral mensen die gediend hebben in Libanon en Srebrenica.
Dolderman zegt nog elke dag nieuwe aanvragen erbij te krijgen. 'En ik verwacht er nog veel en veel meer.'

Spelregels

De advocaat snapt dat het ministerie elke zaak apart moet beoordelen en dat dit tijd kost. 'Maar op gegeven moment kun je wel een aantal basisafspraken, zeg maar spelregels, op papier zetten. Dan kan je de claims uiteindelijk veel sneller beoordelen.'

Lees ook: