Energieconcern kan veel post verwachten vanuit Schiermonnikoog

De proefboringen op Schiermonnikoog mogen dan voorlopig uitgesteld zijn, de acties gaan door. Bewoners van Schiermonnikoog proberen energieconcern Engie ervan te overtuigen dat een boorplatform niet gewenst is bij het eiland.
Tijdens de wekelijkse zomerse Struunmarkt is er niet alleen vertier te vinden. Er is een ook standje waar de bewoners van het eiland de hulp inroepen van de toeristen. Ze vragen de bezoekers om een kaartje op te sturen met een oproep voor het energiebedrijf.

Mooie strandgroet

'Stop met uw plannen voor Schiermonnikoog,' valt er op het kaartje te lezen. 'Het is prachtig op Schiermonnikoog! Dat moet toch ze blijven, vindt u ook niet?'. Alle ondertekende kaarten gaan naar het energiebedrijf toe.

Niet doen

'We proberen het bedrijf ervan te overtuigen. Dat ze dit beter niet kunnen doen en niet willen. Dat we dat gevaar niet willen, chemicaliën in de grond, bodemdaling, horizonvervuiling', vertelt Josje Kooistra. Samen met haar mede eilandbewoners vraagt ze toeristen om de kaarten te ondertekenen. 'De doos is al mooi gevuld'.
'Dit soort energie is niet meer van deze tijd. Een bedrijf dat milieu belangrijk vindt, kan vast wel op een andere manier energie opwekken', vertelt een vrouw terwijl ze zonder twijfel een kaart ondertekent.

Onderhandelingen

Binnenkort heeft de coalitie Niet Boren voor Schiermonnikoog weer een gesprek met het energiebedrijf Engie. Tot die tijd zullen er geen proefboringen gedaan worden.