De Noord 9 van zaterdag 27 augustus

De Noord 9 is de wekelijkse hitlijst van RTV Noord. In deze lijst vind je enkel Groninger muziek.
Surf naar
voor de meest recente Noord 9 die elke zaterdag in het radioprogramma Café Martini bekend wordt gemaakt.

1. Wat Aans! - Trilploat

Afgelopen zomer staan de Hoogezandster rappers 10 weken in de in de lijst met 'Proat toch Grunnegs met mie', de Groningstalige versie van het liedje 'Parijs' van Kenny B. Nu maken Rik Baptist en Teun Heuvel met 'Trilploat' een ode aan Groningen. Bij de release van het liedje schrijven de mannen: "Groningen is meer dan een aardbevingsgebied en Groningen is ook meer dan enkel ellende. Keetpop en Wat Aans! willen zich afzetten tegen de stereotypering van Groningers en vinden dat Groningen ook op positieve manieren in beweging is. Uiteindelijk moeten we toch met elkaar de schouders er onder zetten en er het beste van maken in onze prachtige provincie." De clip van 'Trilploat' wordt flink bekeken op YouTube, zeker ook nadat GeenStijl er een artikel aan heeft gewijd. Bekijk de clip van 'Trilploat' op Youtube.

2. Los Cascos - Tu tierra

Los Cascos is een band uit Groningen. De groep rond zanger en gitarist Oscar Molina (uit Colombia) maakt latin popmuziek. 'Tu tierra' de eerste single van de band. In de Centrale vertelde Oscar Molina dat het lied gaat over dat je niet kunt vergeten waar je vandaan komt. De band werkt momenteel aan een eerste album. Je vindt Los Cascos hier op Soundcloud.

3. Marianne Veenstra - Stap voor stap

Marianne Veenstra is geboren in Stedum, ze woont nu in Winschoten. Momenteel doet ze aan het Noorderpoort de opleiding Muziek. Voor ze ging studeren was ze full-time vrachtwagenchauffeur. Rijden op de truck doet ze nu 'erbij'. Over haar leven als trucker schreef ze eerder 'Bloedgroep diesel' waarmee Marianne vorige zomer in de Noord 9 staat. Nu geen liedje over het truckersleven, maar over de liefde!

4. Cissy - The love is real

Cissy (Gressmann) is een singer-songwriter geboren in Groningen met Europese en Caribische Roots. Als 4de generatie muzikant is het haar met de paplepel ingegoten. Ze schrijft over liefde (of het gebrek daar aan), sociale en maatschappelijke problemen, onbegrip, perspectief, waarheid, geluk en verdriet. In 2012 heeft ze voor haar afstudeerproject aan de Academie voor Popcultuur haar eerste EP uitgebracht en gepresenteerd tijdens haar afstudeerevenement in Jazzcafé de Spieghel. In dit kader trad ze in het najaar van 2012 al eens op in het RTV Noord programma Café Martini. De single ‘The Love Is Real’, is door Cissy zelf geschreven en geproduceerd door Ray Denz. Beluister het liedje van Cissy op YouTube.

5. Henk Wijngaard - Hoe die zomer was

Henk Wijngaard is een begrip in de Nederlandse muziek. Als tiener kreeg hij een gitaar en begon hij met schrijven van liedjes. Hij werkte jarenlang als vrachtwagenchauffeur. Door mee te doen aan talentenjachten kreeg Wijngaard een contract bij platenmaatschappij Telstar en kon heel Nederland kennismaken met zijn muziek. Als sinds de jaren '70 van de vorige eeuw scoort hij hits: 'Met de vlam in de pijp', 'Ik heb een truck als m'n woning', Hé Suzie' en 'Meissie meissie' zijn liedjes die bijna iedereen kan meezingen. Later deze zomer verschijnt van Henk een nieuw album. Dit liedje is daarvan alsvast een voorproefje. Bekijk de clip van Henk Wijngaard op YouTube.

6. Davine - Madeleine

'Madeleine' is een voorloper van een album dat Davine later dit jaar wil uitbrengen. Davine is vaker in de lijst te vinden: vorig jaar zomer staat ze op #1 met 'A bicyclette'. Daarna volgt haar tweede topnotering 'Partie' en ook 'Madeleine' staat even op #1. Davine is een Stad-Groninger zangeres. Als Davine als kind muziek van Frida Boccara hoort, weet Davine het zeker: ze wil Franse chansons zingen! Ze komt naar Groningen om Frans te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit, maar dat vindt ze geen succes. In 2009 doet ze voor de grap mee aan een modellenwedstrijd en wint uit het niets de Dutch Model Award. Op allerlei plaatsen op de wereld loopt ze modeshows voor beroemde kledingontwerpers. In 2012 wint ze opnieuw een wedstrijd, dan eentje die om muziek draait: het Concours de la Chanson. Een jaar later verschijnt haar debuutalbum 'Davine', met een verzameling chansons. Beluister hier 'Madeleine' op YouTube.

7. Kevin Paré - Thuis

Kevi Paré (1989) is geboren en getogen in de Stad. Als kleine jongen is hij al met muziek bezig. Op z'n zeventiende kiest hij ervoor om zijn droom na te jagen: zanger worden. Maakt hij in eerste instantie Nederlandstalige volksmuziek, in 2011 verlegt hij zijn koers naar popmuziek. Nog wel steeds in het Nederlands. Met zijn vorige single 'Deze is voor jou' staat hij in de herfst van vorig jaar 10 weken in de Noord 9. Niet alleen Radio Noord draait het: ook andere radiozenders in het land pakken het liedje op. Of 'Thuis' net zo'n succes gaat worden? Een notering in de Noord 9 heeft Kevin al op zak! Beluister 'Thuis' op YouTube.

8. Krödde - Te min

Krödde is een band rond Rients Faber en door Bart Corporaal uit Ten Post. Ze maken aanvankelijk met z'n tweeën liedjes in zowel het Gronings als het Nederlands. 'Te min' is de eerste single van het album. Bart en Rients brengen in 2013 het liedje ‘Duuster’ uit als demo. Bij Radio Noord is het liedje vaak te horen en het eindigt op nummer 30 in Alle 50 Goud. Faber en Corporaal formeren een band en eind 2013 verschijnt het debuutalbum ‘Waterlijn’. Hun liedje 'Zunneschien' is één van de grootste hits van 2014. In 2015 is 'Bezeerd' de Noord 9-hit voor Krödde. Deze zomer is het tweede album van de band verschenen, 'Rousteg hoes'. Op dit album zijn alleen maar liedjes in het Gronings te vinden, waarvan 'Te min' er één is. Bekijk de clip van 'Te min' op YouTube.

9. Pieter van der Zweep - Dansen

Pieter van der Zweep is een Delfzijlster. Hij zingt al vanaf zijn tienerjaren. Eerst in allerlei bandjes, maar de laatste jaren is hij zonder band op pad. Hij werkt samen met zijn vaste liedjesschrijver en producer Robert Dorn. Hij doet mee aan allerlei talentenjachten: bij RTL 4, bij Radio 538 en bij het online platform Ongekend Talent. In 2011 heeft hij een bescheiden succes als hij samen met zangeres Do het liedje 'Vijf jaar' de hitlijst in zingt voor radiozender 100%NL. In 2013 zingt hij de titelsong van de bioscoopfilm 'Smoorverliefd'. Onlangs stond hij in de Noord 9 met 'Zal de liefde winnen'. Beluister hier zijn nieuwe liedje op YouTube

Tips

Heb je voor ons Groninger muziektips? Mail ze dan naar muziek@rtvnoord.nl.