Uniek beeldmateriaal uit 1945 van sportende Canadezen duikt op

© Library and Archives Canada
Dat de stad Groningen in de Tweede Wereldoorlog is bevrijd door de Canadezen, dat weten de meeste mensen wel. Maar dat ze na de oorlog nog maandenlang in Groningen zijn gebleven, is voor velen nieuw. Afgelopen week doken unieke beelden van deze periode op.
Stichting Remembrance Tours stuitte op de beelden in hun onderzoek naar een pamflet dat ze onder ogen kreeg. Dit pamflet was een uitnodiging voor een Canadees sportevenement in het Stadspark op 21 juli 1945, drie maanden na de bevrijding van de Stad.

Kogelstoten

Op de beelden is te zien hoe Canadese soldaten meedoen aan een atletiektoernooi dat voor hen is georganiseerd. Zo doen ze aan sprinten, kogelstoten en hoogspringen. Het gaat om beelden uit één van de Canadese bioscoopjournaals die onder de soldaten werden verspreid.
In een journaal dat later is uitgezonden worden beelden getoond van een paardenrace in Veendam.
Uniek
Volgens Joël Stoppels van Battlefield Tours is het uniek beeldmateriaal. 'Het vertelt het verhaal van de Canadezen na de bevrijding van de stad Groningen, een periode waar weinig over geschreven is. De meeste boeken houden op na de bevrijding van Groningen en Nederland.'

Gebrek aan scheepsruimte
De soldaten moesten na de bevrijding noodgedwongen langer in Groningen blijven. Door gebrek aan scheepsruimte konden de Canadezen niet terug naar hun vaderland. Pas in februari 1946 waren alle Canadezen weer thuis, of op weg daar naartoe.
Bekijk hier de beelden die de stichting maandag online heeft gezet.