Melkprijzen in de lift: 'Het is nog te vroeg om te juichen'

© FPS/Jos Schuurman
Goed nieuws voor veehouders. Na tweeënhalf jaar van aanhoudende prijsdalingen heeft FrieslandCampina de zogeheten garantieprijs voor melk verhoogd. Dat meldt RTV Drenthe.
De garantieprijs is een basisprijs voor melk van standaardkwaliteit. Sinds mei stond die prijs op een dieptepunt van 25 euro per 100 kilo. Die prijs is nu iets verhoogd.

Aanbod daalt

'Er zijn maatregelen genomen in Europa. Overheden hebben garanties geboden en hebben wat melk opgekocht. En wat we vooral zien is dat het door de lage melkprijs niet meer rendabel is om te produceren. Het aanbod daalt wat en daar profiteren anderen van. Er is meer evenwicht tussen vraag en aanbod', zegt Dirk Bruins van LTO Noord.

Verwacht?

"We zijn blij dat er een stijgende lijn inzit", vervolgt Bruins. Volgens hem werden afgelopen weken al meer melkproducten verkocht. "Er was meer vraag naar boter en kaas en dan moest langzaam de melkprijs wel stijgen."

'Nog niet tevreden'

De boeren zijn nog niet tevreden over de stijging van de melkprijs. Eind 2013 ontvingen de boeren 44 euro per 100 kilo melk, een historisch hoogtepunt.
'Het gaat om een licht herstel, maar het is nog te vroeg om te juichen', besluit Bruins.

Lees ook: