Eettentjes vullen gaten in winkelstraat

© Flickr / Antoon Kuper (creative commons)
Steeds vaker komen er in Groningen eettentjes of cafés in panden waar vroeger winkels zaten. Dat blijkt uit een vastgoedonderzoek van makelaarsorganisatie NVM in tien grote winkelsteden.
Het gaat om daghoreca: cafés of tentjes waar mensen tijdens het shoppen terechtkunnen voor een hapje of drankje. Niet alleen in Groningen, maar ook in Rotterdam en Arnhem zijn steeds meer daghorecazaken te vinden.

Trend

Groningen volgt hiermee een trend. Winkelen wordt steeds meer een beleving, volgens Roeland Kimman van NVM Business. Het publiek snuffelt in de winkels, onder het genot van een kop koffie of een broodje.

Vergunningen

De gemeente Groningen verleent steeds makkelijker horecavergunningen, meldt Kimman. Hij noemt hierbij als voorbeeld Topshelf in het voormalige V&D-pand aan de Grote Markt en de bedrijvigheid rond de komst van Primark aan de Westerhaven.

Extra winkelruimte

In de winkelcentra kwam afgelopen jaren veel extra winkelruimte beschikbaar, terwijl de vraag van winkeliers om die panden te huren juist afnam. 'Inmiddels is het aanbod aan beschikbare winkelruimte wel weer wat aan het afnemen', meldt de NVM.

Herstel economie

De grote steden profiteerden afgelopen maanden van het herstel van de economie en zagen door faillissement vrijgekomen winkels weer gevuld worden. Dit was onder meer te danken aan grote interesse van internationale winkelketens om zich hier te vestigen.

Lees ook: