Ten Boer wil dat Alders veel transparanter wordt

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders moet veel transparanter worden in zijn aanpak van bevingsschade. Dat vindt het college van de gemeente Ten Boer. Ook moet het herstel 'ruimhartiger worden met minder gedoe'.
Alders is aangesteld om het versterken van huizen te bewerkstelligen. Volgens burgemeester André van de Nadort gaat dit veel te langzaam. 'In de praktijk blijkt dat na een inspectie een nader onderzoek volgt van minimaal zes maanden. Dat is te lang', zegt hij.

Te veel tijd en geld
Het huidige systeem van schadeherstel met de inzet van taxateurs, contra-expertises en juristen is nauwelijks uit te leggen, vindt de burgemeester. 'Deze werkwijze kost te veel tijd en te veel geld.'

De Groninger Bodembeweging en het Gasberaad willen al niet meer met Alders overleggen over een nieuw schadeprotocol. Zij vinden dat hij te weinig macht heeft om de NAM buitenspel te zetten.

Geen resultaat
Ook Van de Nadort uit kritiek op de verhouding met de NAM. De gemeente heeft al aangedrongen bij de minister om het gasbedrijf bij de afhandeling van schade meer op afstand te zetten. Tot op heden is dat zonder resultaat.

Op de kritiek van de Bodembeweging en het Gasberaad reageerde Alders al begripvol. 'Ik vind dat de afhandeling van schade beter, eenvoudiger en transparanter moet worden voor de Groningers', schreef hij eerder. 'Daar moeten stappen worden gezet.'

Lees ook:
- Alders: 'Dit signaal neem ik serieus'
- GBB en Gasberaad praten niet meer met Alders over schadeprotocol
- Dossier aardbevingen
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok TEN BOER
Deel dit artikel:

Recent nieuws