Albert Schwertman; een oer-communist en strijdbaar mens is niet meer

'Als je iets hebt veroverd, dan heb je het maar dan moet je nog harder strijden om het te behouden.' Een gevleugelde uitspraak van oer-communist Albert Schwertman. Dinsdag overleed de rode Finsterwolmer op negentigjarige leeftijd.
Albert Schwertman begon zijn politieke loopbaan voor de CPN in 1966 in de gemeenteraad van Finsterwolde. Jarenlang was hij raadslid in vele roerige tijden. Ook was hij wethouder namens de communisten in die gemeente.

Conflict

Met Koert Stek en Hans Heres werd Schwertman beschouwd als het boegbeeld van het Oost-Groningse communisme. Tientallen jaren bepaalden zij de koers van de partij. Toen de CPN in 1991 opging in GroenLinks richtten zij de NCPN op, de Nieuwe Communistische Partij Nederland.
In 1999 splitste Engel Modderman zich met de VCP (Verenigde Communistische Partij) af van de NCPN vanwege een diepgaand conflict over de plannen voor de Blauwestad. Daarna brokkelde de macht van de NCPN af. In 2004 stapte Schwertman uit de politiek.

Idealen

Schwertman kende vele hoogte- maar zeker ook dieptepunten in zijn loopbaan. Maar wat er ook gebeurde, hij stond en streed altijd voor zijn idealen en voor de mensen. Hij stond altijd klaar voor de gewone man.
Een typisch voorbeeld is een fragment uit de documentaire Lenins Erf. Daarin zien we dat Schwertman zich boos maakt over het torenhoge gras in de bermen van de wegen rond Finsterwolde.
Grote mond
Met een meetlat mat hij dat gras. Het hangt wel zestig centimeter over de weg. Levensgevaarlijk voor de fietsende kinderen, meent Schwertman. Met ziel en zaligheid streed hij ervoor dat het gras gemaaid zou worden.

Buiten de politiek werkte hij tientallen jaren bij Machinefabriek NoordNed in Winschoten. Hij kreeg ontslag vanwege een reorganisatie. Het gerucht ging dat hij door zijn grote mond op straat werd gezet maar niet om zijn werk. Want hij was volgens zijn collega's een vakman pur sang.

Rekstok

Zijn grote hobby was gymnastiek. Dat deed hij bij de plaatselijke gymvereniging. Ruim tachtig jaar en hing nog aan de ringen en rekstokken. Gezond van lijf en leden bleef hij nog heel lang mede door zijn sportieve levensstijl. Tot gister. Toen liet op negentigjarige leeftijd zijn lichaam en geest hem in de steek.
Een van de laatste der Mohikanen van het vroegere communisme is niet meer.