Libanon-veteraan: Het boek is niet uit, het zal blijven doorgaan

Ontroerd staat ie erbij. Een insigne glimmend op z'n borst. Voor Christian Kriznaric is het een van de belangrijkste momenten van zijn leven.
De oorlogsveteraan uit Bellingwolde probeert met de onderscheiding 'draaginsigne gewonden' zijn oorlogsverleden in Libanon en de nasleep ervan te verwerken. Kriznaric liep tijdens zijn periode in de jaren tachtig als VN-militair in Libanon een Posttraumatische Stressstoornis op. Maar Defensie bood geen enkele hulp.

Genoegdoening

De 52-jarige Kriznaric streed jarenlang voor schadevergoeding en genoegdoening. De schadevergoeding kreeg hij al eerder. Woensdag in de Pekelahof in Oude Pekela krijgt hij de genoegdoening. Het draaginsigne gewonden wordt opgespeld door een Kapitein der Zee van Defensie.

Hoofdstuk afgesloten

'Dit is voor mij erg belangrijk. Hiermee kan ik weer een stap verder. Het boek is niet uit. Het zal gewoon doorgaan. De herinneringen zullen blijven komen. Maar een hoofdstuk is nu wel afgesloten', zegt een geëmotioneerde Kriznaric. 'Ik hoop eindelijk de rust te vinden.'
De veteraan krijgt nog meer genoegdoening. Uit handen van burgemeester Janneke Snijder van Bellingwedde krijgt hij ook nog een 'Draaginsigne Nobelprijs voor VN-militairen'. Een decoratie in het leven geroepen voor militairen die lange tijd op missie waren in het buitenland.

Maten voor altijd

De veteraan is zichtbaar geroerd. In de zaal vol met mensen, aanschouwt een man het tafereel. Hij was tegelijk met Christian in Libanon.
Sinds de missie, 34 jaar geleden, hebben ze elkaar niet meer gezien. Speciaal voor hem is hij uit Vlissingen naar Oude Pekela gekomen. 'We hebben zo veel met elkaar meegemaakt. En daarom ben ik hier. We zijn maten. Voor altijd.'