NAM: 'Schade-afhandeling mag geen blanco cheque worden'

De NAM is niet van plan de handen volledig af te trekken van de afwikkeling van schade door gaswinning. Dat maakt NAM-directeur Gerald Schotman duidelijk tijdens een ronde tafelgesprek met provinciale staten.
Schotman benadrukt dat de schade 'zo onafhankelijk mogelijk' afgehandeld moet worden. 'Maar dat mag niet uitmonden in een blanco cheque,' zo houdt hij de provinciale politiek voor.

Aansprakelijkheid
De topman van de NAM wijst er daarbij wel op dat zijn bedrijf aansprakelijk is voor de schade. 'Wij zijn een commercieel bedrijf. Er is niemand die aansprakelijkheid van ons overneemt.'

Schotman reageert op het opzeggen van het vertrouwen in Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders door de Groninger Bodem Beweging (GBB) en het Groninger Gasberaad. Ze staken het overleg over het schadeprotocol, omdat de invloed van de NAM daarop veel te groot is.

Op afstand
De reactie van Schotman: 'Dat betreur ik. Ik verzeker dat wij er alles aan doen om die schade-afwikkeling zo onafhankelijk mogelijk te regelen. Wij staan echt op afstand van het Centrum Veilig Wonen. Zo heb ik directeur Peter Kruyt een half jaar niet gesproken. Dat zegt wel wat.'

Naast de NAM-directeur worden ook de directeur van het Centrum Veilig Wonen (CVW) en Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders door de provinciale politici aan de tand gevoeld. Opvallend is dat SP-fractievoorzitter Sandra Beckerman de bijeenkomst voorzit. Zij wil dat de NAM zo snel mogelijk volledig buitenspel wordt gezet.

Is een schadefonds een goed idee?
Een van de mogelijkheden voor een onafhankelijkere schadeafwikkeling is de vorming van een schadefonds, waar de NAM een fors bedrag in stort. Daar voelt het gasconcern weinig voor, omdat ook dan sprake zou zijn van een blanco cheque.

Nationaal Coördinator Hans Alders denkt dat zo'n fonds niet alle problemen oplost. 'Zo'n fonds is het onderzoeken zeker waard. Dat moet bij de politiek wegkomen. Het gaat dan nog altijd om de voorwaarden waar zo'n fonds aan moeten voldoen. Het is maar de vraag of het dan allemaal veel makkelijker wordt,' aldus Alders.

Vertrouwen
Alders stelt wel vast dat het een gegeven is dat 'het vertrouwen in de NAM volledig is verdwenen.' Schotman: ' Dat gebrek aan vertrouwen kan niet alleen op onze rekening worden geschoven. Dat vertrouwen moeten we samen opbouwen.'

De Nationaal Coördinator bezweert dat hij volledig los staat van de NAM. 'Ik loop niet aan de leiband van de NAM. Ik discussieer regelmatig met de NAM. Net als met alle andere betrokken partijen.'

Vergnes
De staten voelen Schotman stevig aan de tand over het aan de kant zetten van schade-expertise bureau Vergnes. Benadrukt wordt dat deze actie het vertrouwen in de NAM nog verder heeft geschaad.

De NAM-directeur wijst er in een reactie op dat Vergnes slecht werk heeft geleverd en de kans op verbetering niet heeft gegrepen. Dat Vergnes is afgestraft voor een te kritische houding noemt hij 'onzin'.

Lees ook:
- Aardbevingsupdate: dit gebeurde er in augustus 2016
- Dossier Aardbevingen
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws