Directeur Economic Board: 'Overheid moet duidelijkheid scheppen voor bouw bevingsgebied'

© Jos Schuurman/FPS
'Schep duidelijkheid en bied perspectief'. Dat is de duidelijke boodschap van Marco Smit, directeur van Economic Board.
Hij laat in zijn opinie voor RTV NoordZaken weten dat de overheid duidelijk moet maken hoeveel woningen er nu hersteld en verstevigd moeten worden in het aardbevingsgebied.

Cruciale informatie

Volgens Smit is dat cruciale informatie voor de noordelijke bouwarbeidsmarkt. 'Als bouwers niet weten hoeveel werk er ligt, kun je niet van ze vragen om een forse voorinvestering te doen en jonge mensen op te leiden voor werk dat er misschien helemaal niet is', laat hij weten.
De directeur van Economic Board Groningen geeft eveneens aan dat regionale bedrijven het initiatief moeten krijgen. 'Durf hier het initiatief neer te leggen in plaats van ze op het laatste moment erbij te betrekken. Dat is een innovatiekiller eersteklas!.'

Spiegel

Smit hoopt echter ook dat de noordelijke bouwsector zelf ook in die spiegel kijkt. Volgens hem zal de bouwsector transformeren van de traditionele bouw op de plek zelf van een bouwsector waar grote delen in fabrieken wordt gemaakt.
'Als we doen wat we deden, houden we de bouw die we kennen. Met lage marges, weinig werkzekerheid, veel versnippering. Bouwend Groningen moet innoveren', sluit hij in duidelijke taal af.