Een gouden paneel als eerbetoon aan alle kartonarbeiders

Zeker negen fabrieken en duizenden arbeiders. Op de hoogtijdagen van de belangrijkste industrie van Oost-Groningen ademde Oude Pekela strokarton.
Albion, Britannia, Ceres, Free&Co en Union zijn zomaar een greep uit een illustere rij van Pekelder strokartonfabrieken. Pekela gaat op begin september al die mensen die bloed zweet en tranen werken in de karton eren.
De meeste fabrieken aan het Pekelder Diep werden in de negentiende eeuw gebouwd. Van de stro uit graanrepubliek Oldambt werd jarenlang karton gemaakt.

Stinkende drab

Halverwege de jaren zeventig van de twintigste eeuw werd papier in plaats van stro de grondstof voor de karton. Ook gingen de kosten voor de reiniging van het afvalwater omhoog. Het Pekelderdiep was in die tijd geen water meer maar een dikke stinkende drab.

Teloorgang

Daarmee werd de teloorgang van de kartonindustrie ingezet. Nu veertig jaar later zijn er nog drie fabrieken over die met een handjevol mensen worden bestierd.

Eerbetoon

Op zaterdag 10 september wordt een gouden paneel onthuld bij de voormalige Free&Co-fabriek in Oude Pekela. Het paneel met de geschiedenis van de Pekelder karton is een eerbetoon aan al die mensen die op hun manier een steentje bijdraagden aan een roemruchte industrietak, waar nauwelijks nog iets van over is.