Ruim 40 miljoen voor snel internet in Groningen

De aanleg van snel internet in de provincie Groningen moet worden versneld met een investering van 40 miljoen euro.
De provincie Groningen, Economic Board Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen hebben dit bedrag beschkikbaar gesteld. Zo'n 10 miljoen euro is als subsidie bedoeld voor snel internet in de negen aardbevingsgemeenten. Een bedrag van 30 miljoen is door de provincie beschikbaar gesteld voor snel internet in de hele provincie Groningen.

14.000 adressen
In totaal zijn er zo'n 14.000 adressen die nog geen snel internet hebben. 'Er zijn zelfs voorbeelden van scholieren die naar een McDonald's moeten fietsen om hun huiswerk voor de middelbare school te kunnen doen', aldus gedeputeerde Patrick Brouns (CDA). 'En wat te denken van agrariërs die niet optimaal hun werk kunnen doen.'

Leefbaarheid
De partijen maken het geld vrij omdat snel internet van groot belang is voor de leefbaarheid en economische ontwikkeling in de provincie Groningen. Volgens de partijen blijft de hele provincie hierdoor een aantrekkelijke plek om te wonen.

Buitengebieden
De infrastructuur voor internet wordt niet gezien als nutsvoorziening en is aan de markt overgelaten. Maar voor commerciële partijen zijn de buitengebieden niet rendabel. De provincie, Economic Board en Nationaal Coordinator leggen nu het verschil bij.

Het snelle internet moet eind 2018 voor alle bewoners in de provincie zijn gerealiseerd. Er wordt begonnen in de negen 'aardbevingsgemeenten'.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws