Eis: acht jaar cel voor drie gewapende overvallen

Een 33-jarige ex-tbs'er uit Groningen moet mogelijk acht jaar de cel in, wegens drie gewapende overvallen op supermarkten in de stad Groningen.
Daarnaast eist de officier van justitie minimaal twee jaar tbs. Volgens het OM is er genoeg bewijs dat hij de gewapende overvallen pleegde.

Wapen tegen het hoofd

De overvallen werden gepleegd bij supermarkten aan de Jacob van Ruysdaelstraat, de Kerklaan en de Zonnelaan. De overvaller bedreigde medewerkers met een revolver. Sommigen zette hij zelfs het wapen tegen het hoofd.
Van de verschillende overvallen waren camerabeelden gemaakt. De beelden van de overval op de Zonnelaan werden ook door de politie op internet gezet. Dat deed de politie volgens de officier mede om nieuwe overvallen te voorkomen.
Het lukte: de man werd herkend door verschillende personen, waaronder politiemensen, familieleden en oud-klasgenoten van de man.

Kaken stijf op elkaar

De man hield zijn kaken stijf op elkaar in de rechtszaal. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum worstelde de man met zijn adoptieverleden. Dat zorgde er in elk geval voor dat hij al achttien jaar van zijn leven in gevangenissen en tbs-klinieken had doorgebracht vanwege diverse gewelddadige roofovervallen.
Zelfs vanuit de klinieken zou hij nog crimineel gedrag vertonen door daar een levendige drugshandel te runnen, bleek tijdens de zitting.

Verweer advocaat

Zijn advocaat vond dat de man niet opnieuw tbs opgelegd moest krijgen, omdat hij zelf aangaf dat dat niet werkte. Volgens hem viel er nog wel wat af te dingen op de herkenning van de camerabeelden. 
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.