Rechter moet mogelijk oordeel vellen in conflict rond toppaard Handsome O

© Jos Schuurman/FPS
Het toppaard Handsome O., dat vorig jaar voor 300.000 euro gekocht werd door de steenrijke Kirsten Andresen uit Noorwegen, is de hoofdpersoon in een heuse paardensoap.
Koper Andresen voelde zich namelijk bekocht, nadat zij het paard februari vorig jaar gekocht had. Eenmaal in Denemarken gearriveerd bleek dat het paard geblesseerd was. Handsome O. zou 'hanetred' hebben. Die diagnose was donderdag de inzet in de rechtbank in Groningen.

Slechte koop

Andresen diende een verzoek in tot het horen van een reeks getuigen. Andresen verwijt Jan Brouwer uit Zevenhuizen het aan haar verkopen van een geblesseerd paard. Handsome O. was aangemeld voor een hengstenkeuring in het Deense Herning, maar de dag na aflevering in Denemarken, waar Andresen haar paarden stalt, werd de hengst kreupel uit de box gehaald, zei Andresen.
Verkoper Jan Brouwer uit Zevenhuizen, een hoefsmid en een arts verklaarden dat het paard kerngezond was. In Denemarken bleek dat niet het geval te zijn. Daar dook de diagnose 'hanetred' op.

Onderzoek

Dr. Wijnberg, Universitair docent aan de Faculteit in Utrecht en veterinair deskundige, toog naar Denemarken om onderzoek te doen. Zij verklaarde dat hanetred geen erfelijke aandoening is, en niet gemaskeerd kan worden met Botox of alcohol.
Het valt niet uit te sluiten dat Handsome O. in Denemarken een trauma heeft opgelopen, stelde Wijnberg tijdens de zitting. Het paard zou onder verdoving zijn geschoren en had hij de dag na zijn scheerbeurt een ruiter uit het zadel geworpen. Ook werden schrammen op de hals van het dier ontdekt, en had het een 'afhangend oog'. 
Ook na deze getuigenverklaringen tegenover de rechter in Groningen voelt Andresen zich bekocht. Ze overweegt een rechtszaak.