Borgercompagnie en Nieuweschans staan weer op de voetbalkaart

VV Borgercompagnie en VV Nieuweschans maken zondagmiddag hun rentree in de vijfde klasse van het amateurvoetbal. Bij beide clubs was er een aantal jaren geen eerste elftal meer. Simpelweg omdat er geen spelers beschikbaar waren in de afgelopen seizoenen.
In Borgercompagnie is de noodzaak van een 'elftal op niveau' het grootst. 'Als we er niet in geslaagd waren terug te keren in de vijfde klasse, dan was de club ter ziele gegaan', zegt trainer Frits Spreen uit Zuidbroek. Hij was in het verleden ook al actief als coach in Borgercompagnie. De gemeente Veendam had zelfs al andere plannen voor het sportcomplex aan de Veendammerweg. Het zou gesloten worden.

Netwerk

Spreen heeft de spelers zelf benaderd. 'In de loop van de tijd heb je als trainer toch wel een netwerk opgebouwd. Het heeft mij niet zoveel moeite gekost om weer een selectie samen te stellen', stelt hij een paar dagen voordat het seizoen begint met een uitwedstrijd tegen DWZ. 'En ik ben nog ambitieus, al moet je wel oppassen met wat je zegt natuurlijk. Ik vind dat we voor een periodetitel moeten gaan', vertelt hij over de doelstelling van de club.
Daar sluit aanvoerder Hein Betrian zich bij aan. Hij is ook terug op de plek waar hij in het verleden al speelde. De bijna veertigjarige aanvaller staat te popelen om de competitie in te gaan. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat er weer gevoetbald wordt. 'We hopen hierdoor ook de kinderen weer naar de club te lokken want jeugdelftallen zijn er niet meer.'

Op de kaart

Bestuurslid Hans Seubring voegt er aan toe: 'We willen graag weer plezier hebben, maar het belangrijkste is toch wel dat we weer op de kaart staan.' Seubring zal ook af en toe z'n opwachting gaan maken in het eerste elftal.
In Nieuweschans zijn de verhalen vergelijkbaar. Twee jaar lang werd er in de reserveklasse gespeeld. En ook hier staat het komende seizoen een oude bekende aan het roer. Trainer Jan Blaauw heeft voor twee jaar getekend bij de club in het grensdorp. 'Tien jaar geleden was ik hier ook trainer, er is weinig veranderd', constateert Blaauw. Hij heeft geen doelstelling geformuleerd voor zijn ploeg. 'Het belangrijkste is dat we weer op de kaart staan. Het seizoen erop komt er ook weer wat aanwas, misschien dat ik dan de ambities bijstel.'

Derby

Nieuweschans begint zondagmiddag meteen met een derby in de Vijfde Klasse F. Thos komt dan op bezoek op sportpark 'De Lange Akkers'. 4 december staat Borgercompagnie - Nieuweschans op het programma.