Terug in de tijd tijdens Ballon Fiësta Meerstad

Een dag eerder kon Ballon Fiësta in Meerstad vanwege het slechte weer niet doorgaan, maar zaterdag stegen de luchtballonen alsnog op. Tot groot plezier van de Belgische ballonvaarder Frédéric Nève.

'Nee, deze is niet van papier', lacht ballonvaarder Frédéric Nève uit Brussel. De eerste luchtballon was een grote linnen zak, beplakt met papier en koos in 1783 het luchtruim. Zaterdag bijna drie eeuwen later showt Nève de replica tijdens de Ballon Fiësta in Meerstad.

Sterke wind
'Het weer is goed vandaag dus ik ben blij dat we kunnen varen', vertelt Frédéric Nève. Vrijdagavond is het luchtballonnenfestijn afgelast vanwege de harde wind. Een dag later kan het alsnog.

Eerste bemande vlucht
De Belg is trots dat hij mag varen in deze ballon die symbool staat voor het begin van de luchtballonvaart. In 1783 is de eerste bemande vlucht uitgevoerd in de buurt van Parijs dankzij de gebroerders Montgolfier.

De ballon zag er net zo uit als degene die vandaag in Meerstad te zien is. Net zoals toen is er ook nu veel publiek om te kijken. 12.000 bezoekers trokken zaterdagavond naar Meerstad.

Genieten
'Dit is wel de trots van de Belgian Balloon club', vertelt Nève 'Er waren drie replica's, nu is er nog maar één en dat is deze.' Hij geniet volop als zijn ballon het luchtruim kiest.

'Moet je kijken. Dit is toch fantastisch'. De Belg stijgt samen met 31 andere ballonvaarders op. De ballonvaarders komen zowel uit binnen- als buitenland met luchtballonen in allerlei vormen en maten.

Dit jaar was de zevende editie van Ballon Fiësta Meerstad.
Meer over dit onderwerp:
MEERSTAD
Deel dit artikel:

Recent nieuws