Regiotoeslag op gas verdwijnt, Groningers gaan meer betalen

Steeds meer energieleveranciers veranderen het bedrag dat je betaalt voor het transport van gas. Dat constateert de vergelijkingssite Gaslicht.com van de Groninger internetondernemer Ben Woldring.
Nu is het nog zo dat hoe verder je van de gasbel in Groningen af woont, hoe meer je kwijt bent voor het gastransport. Inwoners van Zeeland bijvoorbeeld betalen gemiddeld 30 euro per jaar meer voor hun gas dan inwoners van onze provincie. Bij sommige leveranciers loopt het verschil zelfs op tot zo'n 50 euro.

Standaardtoeslag

Maar 8 van de 26 energiebedrijven hebben dat inmiddels veranderd. Zij hanteren nu een standaardtoeslag voor alle regio's. Het gaat voornamelijk om kleinere energiebedrijven, waaronder Greenchoice en Energiedirect.nl, onderdeel van Essent.
Woldring verwacht dat de komende tijd meer leveranciers zullen kiezen voor één transporttoeslag, omdat dit duidelijker en transparanter is dan de negen verschillende regiotarieven die nu nog worden gehanteerd.

Enkele tientjes meer

Voor Groningers, en ook voor Friezen en Drenten, leidt dit tot hogere tarieven. Inwoners van het zuiden van het land gaan juist minder betalen. Volgens Woldring gaat het om 'tientjeswerk'.
Hij adviseert mensen daarom bij de keuze van een gasleverancier niet alleen te kijken naar de hoogte van de regiotoeslag, maar ook naar de leveringstarieven en naar welkomstkortingen, die soms kunnen oplopen tot vele honderden euro's.