Kamp wil nieuwe kolencentrale Eemshaven niet sluiten

© Goos de Boer/RTV Noord
Als het aan minister Kamp van Economische Zaken ligt, blijft de nieuwe kolencentrale van RWE in de Eemshaven gewoon open, net als een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte. Hij zei dat in het tv-programma WNL op Zondag.
Twee oude kolencentrales uit de jaren negentig dichtgooien is nog te verdedigen, aldus de bewindsman, maar de nieuwe centrales 'zijn de schoonste van heel Europa, we zouden gek zijn als we die dicht doen'.

CO2-uitstoot

De Nederlandse overheid moet van de rechter de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990.
Om daaraan te kunnen voldoen zouden volgens onderzoekers van CE Delft één of twee nieuwe kolencentrales gesloten moeten worden.

Niet nodig

Kamp voelt daar niks voor en komt binnenkort met berekeningen waaruit zou blijken dat dat ook niet nodig is. 'Het is veel verstandiger de oude vervuilende centrales in Duitsland en Polen te sluiten', zei hij verder.
In april schreef de minister al aan de Tweede Kamer het sluiten van twee oude centrales te overwegen, bovenop de vijf centrales die al worden gesloten. Dit najaar hakt het kabinet de knoop daarover door.