Stoere zusjes De Hoop maken autocrossbanen onveilig

Ze zijn 14 en 16 jaar en hebben een gezamenlijke hobby: autocross. De zusjes Manon en Lize de Hoop uit Garnwerd zijn allebei fanatieke coureurs.
Manon de Hoop (14) crosst regelmatig tegen leeftijdsgenoten. 'Het is heel erg gaaf om de snelheden. Als kind zat ik wel eens op de quad en dat was al leuk'. Hoe haar vriendinnen erover denken? 'Die vinden het stoer'.
Ook haar 16-jarige zus Lize heeft een eigen auto. 'Het is ontzettend gezellig op de baan met z'n allen. Het gaat niet alleen om het crossen maar ook om de gezelligheid eromheen', vertelt Lize. 'Daarnaast leer je goed sturen op hoge snelheid.'

Besmet

De dames hebben het niet van een vreemde. Beide ouders crossen ook. 'Het is natuurlijk bijzonder dat je dochters dezelfde passie hebben', vertelt Daniel de Hoop. Hij is voorzitter van de Autosport Groningen. Die vereniging organiseert regelmatig wedstrijden in de provincie. Daarvoor worden boerenerven omgebouwd tot racecircuits.

Zelf bouwen

Daniel is besmet geraakt met het racevirus dankzij zijn vrouw Annegret de Hoop. Zij doet al lange tijd aan racen en nam hem een keer mee naar een race. 'Kijken vond hij niks. Hij bouwde liever zelf een auto', vertelt Annegret.
Afgelopen weekend kwamen de zusjes de Hoop in actie tijdens de Junior Cup in Lellens. Er zijn regelmatig wedstrijden in de zomer. Op 17 sepember is er weer een autocrosswedsrijd in Lellens.