Energiebedrijf Engie kan met minder gas uit Groningse bodem voldoen aan verplichtingen

Energiebedrijf Engie kan met minder gas uit de Groningse bodem voldoen aan de leveringszekerheid voor de klanten in Frankrijk en België.
Dat zegt het bedrijf naar aanleiding van de ophef die dit weekend is ontstaan na een publicatie in het Dagblad van het Noorden. Het energiebedrijf zegt jaarlijks veel Gronings gas over te houden en daarom wel met minder te kunnen. Volgens gashandelaar GasTerra gebruikt het energiebedrijf de onrust rond de gaswinning om onder contracten uit te kunnen komen.

Omgekeerde wereld

Volgens Engie is het de omgekeerde wereld. 'We willen er niet onderuit, maar het kan wel minder. Wie heeft er dan een economisch belang? Het was toch juist de bedoeling dat er minder gas uit Groningen zou komen?', meldt woordvoerder Michael Verheul in een verklaring.
Hoeveel gas houdt het bedrijf dan ieder jaar over? Verheul: 'We kunnen niet precies op de contracten ingaan, maar het gaat om een aantal miljard kuub per jaar'.

Afweging

Volgens Verheul is het noodzakelijk dat de contractuele verplichtingen en de opbouw van de 24 miljard m3 van de gaswinning voor de Tweede Kamerleden helder is zodat een onderbouwde afweging gemaakt kan worden.
De fractie van GroenLinks in Provinciale Staten heeft inmiddels al aangegeven inzage te willen in de lopende leveringscontracten.