Energiehoogleraar verrast over snel dalende vraag laagcalorisch gas

Hoogleraar Energie en Duurzaamheid, Catrinus Jepma van de Rijksuniversiteit Groningen twijfelt of het productieplafond voor de gaswinning wel voor jaren vastgelegd moet worden.
Dit naar aanleiding van de dalende vraag naar laagcalorisch gas. Jepma is verrast dat de daling kennelijk al zo sterk is ingezet. Uit het Groningse veld komt laagcalorisch gas. Het is voor de Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse markt.

Hoogcalorisch gas

'Geleidelijk aan wordt overgestapt op hoogcalorisch gas. Ook in Nederland gaan we daar toe over, maar dat duurt nog wel even', legt de hoogleraar uit. 'In het buitenland zijn ze er al een stuk verder mee. Contracten met het buitenland worden afgebouwd.'

Engie

Energiebedrijf Engie maakte bekend jaarlijks veel Gronings gas over te houden en wel met minder te kunnen. Gashandelaar GasTerra meldde daarop dat Engie de onrust gebruikt om onder het langjarig contract uit te komen.

Russen

Jepma snapt GasTerra wel: 'Als je een contract hebt, dan moet je je daaraan houden'. De hoogleraar constateert wel dat er de laatste jaren steeds meer kortlopende contracten worden afgesloten. 'Vroeger werden contracten met bijvoorbeeld de Russen afgesloten voor twintig jaar of langer. Dan wist je waar je aan toe was. Tegenwoordig wil men flexibeler zijn, kortere contracten, zodat je echte marktwerking krijgt. Dat is ook wat Brussel wil.'

Lees ook: