Haren trekt stekker uit herindelingstraject en komt onder curatele

Haren trekt de stekker uit het herindelingstraject en schuift niet meer aan bij de gesprekken die tot een herindeling moeten leiden. Dat heeft een meerderheid van de raad besloten tijdens de raadsvergadering van maandagavond.
Volgens de coalitie, D66, Gezond Verstand Haren en CDA, is er na het verschijnen van het COELO-rapport geen reden meer om mee te werken aan een herindeling met Groningen en Ten Boer. Het COELO-rapport concludeert dat de zwakke financiële positie geen reden geeft voor herindeling.

Onder curatele

Burgemeester Pieter van Veen deelde de raad nog voor de stemming mee dat met het instemmen van de motie Haren ook tegelijkertijd onder curatele komt te staan. Dit betekent dat Haren onder toezicht komt te staan en geen nieuwe financiële verplichtingen aan kan gaan. De provincie houdt hun financiën in de gaten.
Of het aannemen van de motie gevolgen heeft voor zijn positie weet de burgemeester nog niet.

Twee scenario's

De provincie ziet Haren graag samenvoegen met Groningen en Ten Boer. In Haren is daar geen meerderheid voor. Ondanks dat werkte Haren tot nu toe mee aan twee scenario's; zelfstandig blijven en opgaan in een grotere gemeente.

Motie

De coalitie heeft een motie ingediend waarmee een meerderheid van de raad akkoord is gegaan. In die motie staat dat Haren stopt om mee te werken aan een herindeling met Groningen en Ten Boer.
Na maandagavond richt Haren zich dus alleen op zelfstandigheid en weigert verdere medewerking te verlenen aan een herindeling.

Lees ook: