Kan een wespensteek voor iedereen gevaarlijk zijn?

Het nieuws over de man die maandagochtend overleed na een aanval van wespen, laat maar weer eens zien dat niet iedere wespensteek zo onschuldig is als hij lijkt.
Als je allergisch bent voor wespen kan de angel van het kleine beestje namelijk leiden tot vervelende klachten of zelfs de dood. Maandagmiddag leerde internist van het UMCG Hanneke Oude Elberink ons tijdens radioprogramma Op Noord alles over wespen, wespensteken en wespenallergie.

Voor wie is een steek gevaarlijk?

Voor de meeste mensen is een wespensteek pijnlijk en vervelend, maar niet gevaarlijk. Na een wespensteek komt er via het gif een grote hoeveelheid eiwitten ons lichaam binnen. Door middel van een afweerreactie probeert het lichaam dit gif tegen tte gaan. Hierbij komt onder andere histamine vrij.
Normaliter zorgt het lichaam ervoor dat deze afweerreactie plaatselijk blijft, waardoor er een grote, pijnlijke, rode bult ontstaat. Als het lichaam hier echter niet in slaagt en de histamine zich door het hele lichaam kan verspreiden, dan kan je over het hele lichaam last krijgen van gevaarlijke klachten zoals benauwdheid, shock en een lage bloeddruk.

Ontstaan gevaarlijke klachten

Patiënten die leiden aan de zeldzame ziekte mastocytose hebben hier bijvoorbeeld last van. Mastocytosepatiënten hebben een teveel aan zogeheten mestcellen, cellen die een rol spelen bij het afweersysteem. Na een steek van een wesp ontploffen deze mestcellen en komen antistoffen zoals histamine vrij. Omdat mastocytosepatiënten kampen met een teveel aan mestcellen, kan de histamine zich door het hele lichaam verspreiden met als gevolg gevaarlijke klachten.

Levenslange therapie

Door middel van immunotherapie kunnen mensen immuun worden voor wespengif. Voor deze therapie komen alleen patiënten in aanmerking die op afstand van de steek op het gif reageren en dus over het hele lichaam last krijgen van klachten. Afhankelijk van de klachten duurt deze therapie tussen de drie en vijf jaar, maar mensen met mastocytose zijn hun hele leven zoet met de therapie.

Grote bult?

Heb jij soms ook last van een grote bult na een wespensteek? Geen paniek. Want volgens Oude Elberink is de regel, hoe groter de bult hoe beter! Dit betekent namelijk dat het lichaam erin slaagt de afweerreactie zo plaatselijk mogelijk te houden.
In het geval van een grote bult helpt het om tandpasta, ijs of een geplet aspirientje op de bult te smeren tegen de pijn en de zwelling.