Is Groningen zonder studenten nog steeds een leuke stad?

Groningen is de jongste stad van Nederland. Dit komt door de meer dan 50.000 studenten. Maar denk ze eens weg. Wat blijft er dan over van de Martinistad?
Door die studenten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs heeft Groningen een bruisende binnenstad. Ze geven de stad niet alleen een economische impuls, maar ook de Groningse horeca omarmt hen.
Kampen rouwt nog steeds om de vertrekkende student

In de jaren negentig telde Kampen bijna drieduizend studenten. Maar in een tijdsbestek van nog geen vijftien jaar verloor Kampen haar ziekenhuis, vier hogescholen en twee theologische universiteiten. Een klap die de oude Hanzestad nooit helemaal te boven is gekomen.

De ondergang van studentenstad Kampen

Journalist Herman Broers, zelf ooit student in Kampen, schreef er een boek over. In Blauw Haar, het mirakel van academiestad Kampen beschrijft Broers de opkomst en ondergang van Kampen als academiestad. Met het vertrek van de theologische universiteit naar Groningen kwam na 158 jaar een einde aan Kampen als academiestad.

Van studentenkroeg naar handjevol scholieren

'De ondernemers voelen het nog steeds, vooral de horeca. Eetcafe De Moriaan, ooit de studentenkroeg van Kampen moet het nu hebben van een handjevol scholieren.'
Ook het culturele klimaat in Kampen heeft een ferme tik gehad. 'Maar wat dacht je van de werkgelegenheid?', vraagt Broers op een felle toon. 'Met de sluiting van het Stadsziekenhuis kwamen al 323 personeelsleden op straat te staan. Toen de hogescholen en academies vertrokken, waren dat nog eens honderden fulltime banen.'

Een gewaarschuwd mens...

Bovengeschetst beeld zou een nachtmerrie voor Groningen zijn. Misschien ook wel niet realistisch. 'Maar dat dachten wij in Kampen ook', zegt journalist Broers.

Begin van het einde

'Het waren de academies die Kampen veranderde, net zoals in Groningen het geval is geweest. Alleen zit de universiteit al 400 jaar in Groningen. Daar vind je dat vanzelfsprekend. Een studieklimaat vanzelfsprekend vinden is het begin van het einde', waarschuwt Broers ons.'
'Dat is de les die Kampen wel geleerd heeft. Ze waren er net aan gewend en toen was het gebeurd met de studenten.'