Rechter: Stadjer moet schadevergoeding krijgen van NAM

© Mario Miskovic/RTV Noord
De NAM moet de schade aan een woning in de stad Groningen voor een deel vergoeden. Dat is de uitspraak van de arbiter aardbevingsschade.
Het vonnis kan gevolgen hebben voor inwoners van de stad Groningen met schade door gaswinning. Regelmatig worden claims uit de Stad afgewezen door het Centrum Veilig Wonen (CVW).

Bewijsvermoeden

Hard bewijs is er niet dat er een verband bestaat tussen scheuren in het huis en de zwaardere aardbeving van twee jaar geleden bij Garmerwolde. Toch vindt de speciale rechter voor schade door gaswinning dat het 'aannemelijk is'.
De rechter zegt in het vonnis: 'Omdat het vaak moeilijk is vast te stellen of de schade al dan niet door een aardbeving is veroorzaakt, kan het onder omstandigheden gerechtvaardigd zijn een bewijsvermoeden te hanteren.'

Duizenden euro's

De schadeclaim van de inwoner van de stad was eerder door het CVW afgewezen. Uit een door de bewoner aangevraagde contra-expertise kwam een schadebedrag van achtduizend euro naar voren.
Dat bedrag wijst de rechter niet volledig toe, met als reden dat een deel van de schade al kan zijn ontstaan toen de bewoner het huis nog niet in bezit had.

Redelijk bedrag

De rechter vindt dat de bewoner en de NAM samen tot 'een redelijk bedrag' moeten komen. Als ze daar niet uitkomen, volgt alsnog een uitspraak over de hoogte van de schadevergoeding.