KNMI: 'Dreiging zwaardere aardbevingen blijft'

Groningen moet rekening blijven houden met zwaardere aardbevingen. Dat is de boodschap van het KNMI aan de Tweede Kamer donderdag bij een technische briefing.
Seismoloog Läslo Evers van het KNMI wijst er wel op dat de Groninger bodem na het afsluiten van gasputten bij Loppersum rustiger is geworden.

Geen harde cijfers

'Wij hebben de indruk dat minder gaswinning bij Loppersum effect heeft. Maar we hebben geen harde cijfers', meldt de seismoloog aan de Tweede Kamer.
Dat betekent niet dat de dreiging van zware aardbevingen is weggenomen. 'Zware bevingen blijven zeker voorkomen', voorspelt Evers.

Onzekerheden kleiner

Dat wordt bevestigd door inspecteur-generaal Harry van der Meijden van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). 'De onzekerheden in Groningen zijn kleiner geworden, maar blijven bestaan', laat de topman van het adviesorgaan de Kamer weten.
Ook NAM-directeur Gerald Schotman wordt aan de tand gevoeld door de kamercommissie Economische Zaken. 'Niet elke scheur in Groningen wordt veroorzaakt door de gaswinning', houdt hij de parlementariërs voor.

Schade wordt vergoed

Schotman benadrukt dat alle schade door gaswinning door het gasconcern wordt vergoed. 'Dat geldt ook als er twijfel is of schade is verergerd. Bij aanwijsbare andere oorzaken ligt de verantwoordelijkheid bij andere partijen.'