Belangenvereniging sekswerkers start petitie tegen registratie

© FPS (Jos Schuurman)
Belangenvereniging PROUD is een petitie gestart tegen de registratieplicht van sekswerkers in de gemeente Groningen. Dat zegt een woordvoerder van de organisatie tegen RTV Noord.
De
moet het college van B&W op andere gedachten brengen. Groningen is een pilot gestart om sekswerkers verplicht te registreren en deel te laten nemen aan een intakegesprek.

'Mensenrechten in geding'

'De privacy en de mensenrechten van prostituees zijn in het geding', zegt een woordvoerder van PROUD. 'Het verplichte intakegesprek is illegaal, stigmatiserend en vernederend.' De belangenvereniging wil voorkomen dat naast Groningen andere gemeenten het idee overnemen en gaan toepassen.
De organisatie zegt daarbij de steun te hebben van een aantal sekswerkers.
Femmie van der Kooi, beheerder van een aantal kamers aan de Nieuwstad, denkt dat het protest van sekswerkers wel meevalt.

Angst onder prostituées

'De vrouwen zijn wel bang om hun gegevens aan de gemeente te geven', zegt ze. 'Maar de meesten doen het gewoon wel. Wanneer ze het niet doen, raken wij de vergunning kwijt en moeten de panden dicht.'
PROUD denkt een sterke zaak te hebben, iets dat Van der Kooi betwijfelt. 'Ik heb mijn advocaat er naar laten kijken en zij ziet er niks in. De gemeente zegt dat de vrouwen wel een pasje krijgen, maar niet volledig geregistreerd worden. Daar vertrouw ik dan maar op.'