'Kinderen in het azc kunnen binnen een week naar school'

© Jos Schuurman/FPS
De gemeente Delfzijl stelt ruim een ton beschikbaar voor het opzetten van zogenoemde schakelklassen. Dit zijn schoolklassen voor kinderen in het azc.
In groepen van maximaal vijftien kinderen krijgen zij hulp met het leren van de Nederlandse taal. Daarnaast is er een intern begeleider die de kinderen in de gaten houdt, maar ook contact met de ouders en het azc onderhoudt.

Meer kinderen

Door de uitbreiding van het azc in Delfzijl is het aantal kinderen in de opvang gegroeid. De capaciteit ging van 480 naar 950 asielzoekers.
De gemeente Delfzijl krijgt daarom geld van het Rijk om onderwijsachterstanden te bestrijden. Hierdoor kan de Stichting openbaar onderwijs Marenland een subsidie van €107.200,- tegemoet zien voor personeelskosten en het opzetten van de schakelklassen.

Structuur en stabiliteit

Het is bovendien zaak dat kinderen in het azc zo snel mogelijk naar school toe kunnen, zegt wethouder Jan Menninga van Delfzijl.
'Het naar school gaan is essentieel voor kinderen in het azc. Onderwijs zorgt voor structuur en stabiliteit, dat komt de ontwikkeling van kinderen ten goede. Kinderen die behoren tot de nieuwe instroom kunnen bij aankomst in het azc dezelfde week nog naar school.'

Lees ook: