Excuses aan Groningen van Shell en ExxonMobil

'Het spijt me. Sorry Groningen.' Dat zei topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland donderdag bij een hoorzitting over de gaswinning in de Tweede Kamer.
Ze wordt uitgedaagd door GroenLinks-kamerlid Liesbeth van Tongeren. 'De NAM en minister Henk Kamp hebben na het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid ook hun excuses aangeboden. Dat willen we ook van Shell en ExxonMobil, de aandeelhouders van diezelfde NAM, nu horen.'
En dat leidt direct tot deze reactie van de hoogste baas van Shell Nederland. 'Wij erkennen dat de Groningers het overgrote deel van de lasten van de gaswinning dragen, terwijl de welvaart van ons land daar aan te danken is. Ik kan dan ook zeggen: het spijt me.'
Even later komt dezelfde boodschap van ExxonMobil.

Garant voor alle schade?

Voor GroenLinks is dat niet voldoende. 'Staan Shell en ExxonMobil als aandeelhouders van de NAM garant voor alle schade? Ook als de gaswinning in Groningen niet meer rendabel is?', wil Liesbeth van Tongeren weten.
Waarop Van Loon verzekert dat 'de interesse in Groningen altijd blijft bestaan'. Om er aan toe te voegen dit soort vragen 'wel erg negatief' te vinden. 'Wij kijken liever vooruit,' merkt de topvrouw van Shell op.

Levensduur gasveld

Wat Shell en ExxonMobil betreft blijft de NAM nog 'tientallen jaren' gas winnen in Groningen. Zo blijkt uit de antwoorden op vragen van kamerleden over de levensduur van het Groninger gasveld.
Van Loon wijst er op dat er hard wordt gewerkt aan alternatieve energiesystemen. 'Maar we weten ook dat het nog tientallen jaren gaat duren voordat we dat met zijn allen voor elkaar hebben. En tot we volledig overstappen, hebben we dat op zich schone gas nog steeds nodig. Maar daarbij blijft de veiligheid voorop staan', zo verzekert de baas van Shell Nederland.

Lees ook: