FrieslandCampina wil leden die meewerken aan co2-reductie belonen

FrieslandCampina wil haar leden die willen bijdragen aan mestverwerking belonen. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf tegen RTV Noord.

Het gaat om de verwerking van rundermest, dat momenteel nog voor een verhoogde co2-uitstoot zorgt. Om die uitstoot te verminderen, heeft FrieslandCampina een coöperatie opgericht die voor haar leden monovergisters wil faciliteren.

Monovergister
De leden kunnen een monovergister aanschaffen, waarbij FrieslandCampina de stroom afneemt die deze monovergister produceert.

Daarnaast probeert het bedrijf in Brussel te bewerkstelligen dat de mest niet alleen door boeren vergist hoeft te worden, maar ook ingezet kan worden als vervanger van kunstmest op het boerenbedrijf. De EU-wetgeving laat dat echter nog niet toe.

Financiering
De financiering van de monovergisters kunnen boeren eventueel via FrieslandCampina laten lopen. De onderneming is daarover in gesprek met de bank. Boeren kunnen, als die deal rondkomt, mogelijk een leaseconstructie aangaan met FrieslandCampina om een monovergister op hun erf te krijgen.

De melkproducent zet hier op in om de uitstoot van koolmonoxide tegen te gaan.
Meer over dit onderwerp:
Landbouw economie LEEUWARDEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws