Kerken luiden de noodklok tegen de gaswinning

Zeker achttien Groningse kerken laten vrijdag hun klokken luiden om aandacht te vragen voor de aardbevingen. Onder meer de Juffertoren in Schildwolde en de Nicolaïkerk in Appingedam doen mee.
Ook de klokken van de Martinikerk in de stad Groningen zullen om 21.00 uur vijf minuten lang klinken.

Kerken kunnen aansluiten

Het is een initiatief van Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging, het Groninger Gasberaad en de coalitie Gasverzet Groningen. Zij roepen andere kerken in Groningen op om zich aan te sluiten en ook de 'noodklok te luiden'.
'Deze actie om de kerkklokken te luiden is ervoor bedoeld om de waarde van historisch erfgoed in Groningen te benadrukken', zegt actievoerster Bea Blokhuis.

Meeluiden buiten de provincie

Naast achttien Groningse kerkklokken zijn er ook buiten de provincie Groningen verschillende kerken die sympathiseren. 'We hebben met de Domtoren in Utrecht een grote jongen mee te krijgen. Ze willen wel 'mede lijden', maar nog niet 'mede luiden'. We hopen hen de volgende keer ook mee te krijgen.'

Manifestatie tegen gaswinning

De actie sluit aan bij een manifestatie waarbij bezorgde Groningers en andere Nederlanders de Tweede Kamer oproepen de gaswinning te stoppen. Zo'n anderhalf jaar geleden werden de noodklokken ook geluid. Dat gebeurde voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer over de gaswinning.