Actie Greenpeace beëindigd; actievoerders gaan zelf naar beneden

Greenpeace heeft de actie in de Eemshaven beëindigd. Dat gebeurde nadat de politie had aangekondigd te zullen gaan ingrijpen.
De drie actievoerders zijn zelf naar beneden gegaan en in een bootje van Greenpeace gestapt. Anna Schoemakers en Joris Thijssen, de nieuwe directeuren van Greenpeace Nederland, waren twee van de drie klimmers. Zij hingen sinds woensdagmiddag aan een 500 meter lange kabel, gespannen tussen twee windmolens, tien meter boven het water om een kolenschip tegen te houden.
Burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond wilde ingrijpen. 'De actievoerders hebben voldoende aandacht gekregen en gebruik kunnen maken van hun demonstratierecht. We hebben de hele dag overleg gehad met Greenpeace. Ze waren niet van plan om vrijwillig te vertrekken. We wilden ingrijpen voordat het donker werd', aldus Van Beek.
Er was veel politie op de been in de Eemshaven. De agenten hoefden uiteindelijk niet in actie te komen, want de actievoerders gingen één voor één naar beneden.
'Ik had graag langer de tijd gehad om de kolencentrale helemaal stil te leggen', aldus actievoerder Joris Thijssen. 'Die bal ligt nu bij minister Kamp.'
Volgens collega Anna Schoemakers hebben sinds de start van de actie ruim 8.000 mensen de Greenpeace-petitie getekend voor een Nederland zonder kolen en mét windenergie. 'De teller staat nu op ruim 83.000. Dat geeft aan dat mensen klaar zijn met kolen. We zetten de strijd voort, deze en alle andere kolencentrales gaan dicht.'

Lees ook: